V šiestej etape prekvapujúce víťazstvo Štybara, Sagan zase druhý

SITA TASR
9.7.2015 18:02

Čech Zdeněk Štybar triumfoval vo štvrtkovej 6. etape cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Abbeville do Le Havre a merala 191,5 km. Slovák Peter Sagan opäť skončil na 2. mieste, už štrnástykrát na Tour v kariére. V žltom drese jazdiaci Tony Martin mal kilometer pred cieľom pád.

V šiestej etape prekvapujúce víťazstvo Štybara, Sagan zase druhý
SITA/AP

Sagan zase druhý

Slovenský cyklista Peter Sagan skončil v 6. etape (Abbeville - Le Havre, 191 km) cyklistických pretekov Tour de France na druhom mieste. Jazdec tímu Tinkoff-Saxo si tak v ročníku 2015 pripísal štvrté pódiové umiestnenie (trikrát druhé miesto, jedenkrát tretie).

Sagana predstihol o dve sekundy Zdeněk Štybar (Etixx-QuickStep), ktorý sa z etapového vavrínu tešil pri svojom premiérovom štarte na Tour. „Počítal som s tým, že sa bude opäť jazdiť na Cavendisha. Cítil som, že by som to mohol skúsiť a tak som to skúsil,“ povedal v cieli Štybar.

V bodovacej súťaži stráca Sagan na vedúceho Andrého Greipela tri body. Naďalej je držiteľom bieleho dresu pre najlepšieho jazdca do 25 rokov. V celkovom priebežnom poradí je Sagan stále štvrtý, ale odstup od vedúceho Tonyho Martina stiahol na 27 sekúnd.


Summary - Stage 6 (Abbeville > Le Havre) - Tour... by tourdefrance_en

Nástrahy vetra popri morskom pobreží

Trasa 6. etapy mala zvlnený profil s tromi horskými prémiami IV. kategórie a cyklisti išli zväčša popri morskom pobreží. Na trati sa museli vyrovnať v Normandii s nástrahami bočného vetra od mora. Záver vyhovoval nie čistokrvným šprintérom, ale skôr jazdcom, ktorý sa vedia rýchlostne presadiť aj v miernom stúpaní. 850 m dlhý kopček Cote d´Ingouville s priemerným sklonom 7% mal vrchol 500 m pred cieľovou čiarou.

Na štarte v Abbeville bolo 188 cyklistov. Už po piatich kilometroch sa z pelotónu odpútali Daniel Teklehaimanot (MTN - Qhubeka), Perrig Quémeneur (Europcar) a Kenneth van Bilsen (Cofidis) a postupne si vypracovali vyše dvanásťminútový náskok. Eritrejský reprezentant Daniel Teklehaimanot jazdil aktívne a vyslúžil si ako prvý Eritrejčan dres najlepšieho vrchára, z bodkovaného trička vyzliekol Joaquima Rodrígueza. Pelotón šetril energiou, jazdci sa nikam neponáhľali. Postupne prevzali na jeho čele iniciatívu jazdci tímov Lotto-Soudal a Giant-Alpecin.

tdf5.jpg

Na záver taktická bitka

Pokoj v balíku sa skončil až pred rýchlostnou prémiou, 45 km pred cieľom získal Peter Sagan deväť bodov. Postupne sa strata pelotónu na vedúcu trojicu znižovala. Na čele už pracovali aj jazdci tímov Giant-Alpecin a Tinkoff-Saxo. Desať kilometrov pred cieľom pelotón pohltil Quémeneura a Teklehaimanota, ďalej bojoval už len Van Bilsen. Aj jeho aktivita sa skončila 3 km pred páskou.

Záver už bol veľká taktická bitka. Kilometer pred cieľom prišlo v pelotóne k pádu, do ktorého sa zaplietli aj Tony Martin a Vincenzo Nibali. Veľmi dobre koncovku zvládol Zdeněk Štybar, odpútal sa od konkurentov a dosiahol prvý etapový úspech na Tour. Sagan vyhral súboj o druhú priečku.

Martin končí

Líder priebežného poradia Tony Martin predčasne končí na cyklistickej Tour de France 2015. Nemec sa asi kilometer pred cieľom štvrtkovej 6. etapy zaplietol do pádu a zlomil si kľúčnu kosť. „Končí,“ uviedol hovorca stajne Etixx - Quick-Step. Po etape si obliekol jazdec, ktorý si zranil ľavú ruku a do cieľa ho „eskortovali“ dvaja tímoví kolegovia, žltý dres s bolestivým výrazom v tvári. Ten teraz prevezme Brit Chris Froome.

Štvrtkovú etapu ukončil so skrvavenou rukou aj ďalší aktér pádu, vrchár Nairo Quintana. „Je to povrchové a dúfam, že lakeť bude v poriadku,“ reagoval Kolumbijčan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok