Sagan opäť druhý, porazil ho večný rival Greipel

SITA
8.7.2015 17:52

Ani piata etapa Tour de France nepriniesla víťazstvo slovenskému cyklistovi Petrovi Saganovi. Len o niekoľko centimetrov ho zdolal Nemec André Greipel, s ktorým súperí aj o zelený dres. Saganovi však zostáva biele tričko pre najlepšieho jazdca do 25 rokov.

Sagan opäť druhý, porazil ho večný rival Greipel
SITA/AP

Druhé víťazstvo pre Greipela

Nemec André Greipel vyhral v hromadnom špurte vedúcej skupiny 5. etapu cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Arrasu do Amiens a merala 189,5 km. V hektickom špurte dosiahol druhé víťazstvo na 102. ročníku. Slovák Peter Sagan finišoval na druhom mieste a naďalej je držiteľom bieleho dresu pre najlepšieho jazdca do 25 rokov. Tretí finišoval Mark Cavendish. Žlté tričko vedúceho jazdca si udržal bez väčších problémov Nemec Tony Martin. Jazdec tímu Etixx - Quick-Step vedie o 12 sekúnd pred Britom Chrisom Froomom.

Po hektických dňoch čakala na pelotón pomerne jednoduchá rovinatá etapa. Nebola však bezproblémová. Dážď v kombinácii s vetrom urobili svoje, zamiešali kartami, cyklisti sa rozdelili na viacero skupín a do cieľa nefinišoval celý balík.

Osudné pády

Krátko po štarte unikli Nicolas Edert (Cofidis) a Pierre-Luc Perrichon (Bretagne-Séché) a veľmi rýchlo si utvorili takmer trojminútový náskok. Dvojica sa potom rozdelila a vpredu zostal aktívny Perrichon. Na 12. km mal smolu francúzsky špurtér Nacer Bouhanni, ktorého prenasleduje v posledných dňoch smola. Týždeň pred Tour mal škaredý pád na národnom šampionáte, poranené rebrá ohrozovali jeho štart na vrchole sezóny, ale napokon sa rozhodol bojovať. V stredu však prišiel predčasný koniec - pri hromadnom páde sa ocitli na asfalte hneď štyria jazdci Cofidisu a Bouhanni ako jediný z nich nemohol pokračovať. Z miesta nehody ho odviezla sanitka.

Na 29. km zasa spadol Greg van Avermaet, skvelý jazdec BMC však pokračoval v pretekoch. Cyklistom komplikoval dážď život a museli jazdiť opatrne. Na úzkych galuskách však často nezvládali riadenie, na 50. km spadli Bauke Mollema a Nicholas Roche, následne sa na zemi hneď dvakrát ocitol aj Byan Coquard, tvrdosť ciest pocítili Thibaut Pinot, Tyler Farrar či Tiago Machado.

sagan biely.jpg
gr 1.jpg

Dážď a silný vietor

Perichonova sympatická snaha vyvrcholila víťazstvom na rýchlostnej prémii na 89,5. km v Rancourte, kde Peter Sagan dovtedy pokojne jazdiaci v pelotóne finišoval piaty. Viac bodov brali André Greipel, John Degenkolb aj Mark Cavendish. Perichon sa následne zaradil do pelotónu, ktorého čelo kontrolovali jazdci Etixxu, Sky a Tinkoff-Saxo. Tempo však nebolo vysoké, všetci sa snažili o opatrnú jazdu.

Postupne sa zrýchľovalo a viacerí cyklisti vycúvali z balíka. Vzadu jazdili aj Richie Porte, Pierre Rolland či Thomas Voeckler. V silnom protivetre došlo 25 km pred cieľom k ďalšiemu pádu, v ktorom boli aj Leopold König či Thibaut Pinot.

Jazdci sa už potom sústredili na záver. Tímy doviedli svojich lídrov na métu troch kilometrov do ochrannej zóny a po nej prevzali iniciatívu šprintéri so svojimi pomocníkmi. Peter Sagan na rozdiel od súperov sa musel spoľahnúť len sám na seba. V závere nastúpil trocha neskôr oproti súperom a na páske mu chýbali centimetre na Greipela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok