Jemen je krok od hladomoru, OSN vyhlásila najvyšší stupeň humanitárnej núdze

SITA
1.7.2015 22:11

Jemen, Irak, Sýria a Južný Sudán bojujú s humanitárnymi krízami na najvyššom stupni núdze. V Jemene je na pomoc odkázaných 80 percent populácie.

Jemen je krok od hladomoru, OSN vyhlásila najvyšší stupeň humanitárnej núdze
SITA/AP

Najchudobnejšia krajina arabského sveta

Organizácia Spojených národov vyhlásila najvyšší stupeň stavu humanitárnej núdze vo vojnou zmietanom Jemene, kde je aktuálne na pomoc odkázaných vyše 80 percent populácie. Podľa predstaviteľa OSN sa táto najchudobnejšia krajina arabského sveta nachádza v situácii iba krok od hladomoru.

Koordinátor humanitárnej pomoci OSN Stephen O'Brien zvolal v New Yorku stretnutie predstaviteľov agentúr OSN, na ktorom zúčastnení súhlasili s vyhlásením "tretieho stupňa" stavu humanitárnej núdze v Jemene, platnom pre nasledujúce tri mesiace.

Agentúra AP doplnila, že OSN sa v súčasnosti vyrovnáva so štyrmi humanitárnymi krízami na najvyššom stupni núdze. Medzinárodné spoločenstvo sa snaží reagovať na stav humanitárnej núdze "tretieho stupňa" v troch ďalších konfliktom zničených krajinách - Iraku, Sýrii a Južnom Sudáne. Vyhlásenie najvyššieho núdzového stavu v krajine mobilizuje personálne a finančné prostriedky OSN na zvýšenie doručovanej pomoci.

Milión ľudí vysídlených

Jemenský veľvyslanec pri OSN Ismáíl uld Šajch Ahmad v uplynulom týždni na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN uviedol, že Jemen je "krok" od hladomoru a humanitárnu asistenciu potrebuje 31 miliónov civilistov, pričom pred dvoma rokmi to bolo sedem miliónov. Občianska vojna v Jemene - konflikt medzi prezidentom Abdom Rabbuhom Mansúrom Hádím a vzbúrencami zo šiitského hnutia húsíov, podporovanými Iránom - vysídlila z domovov už viac než milión ľudí.

Spojenecké jednotky vedené Saudskoarabmi útočia na húsíjské stanovištia v Jemene od 26. marca tohto roka. Cieľom ich rozsiahlej vzdušnej ofenzívy je obnovenie pozície Hádího, ktorý musel v marci utiecť do saudskoarabského exilu. Svetová zdravotnícka organizácia na základe najnovších údajov uvádza, že v dôsledku tohto konfliktu prišlo o život 3083 ľudí a ďalších 14.324 utrpelo zranenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok