Jemenská Al-Káida potvrdila smrť vodcu, na internete už zverejnila nástupcu

TA3 TASR SITA
16.6.2015 08:42

Teroristická sieť al-Káida potvrdila, že druhý muž v jej hierarchii a vodca jej jemenského krídla Násir Wuhajší prišiel o život pri nedávnom americkom nálete.

Jeho miesto zaujal Rajmí

Vo videozázname, ktorý zverejnila na internete odnož al-Káidy na Arabskom polostrove, teroristická sieť potvrdila smrť Násira Wuhajšího a informovala, že jeho miesto zaujal Kásim Rajmí. Wuhajší bol pravou rukou lídra al-Káidy Ajmana Zawáhirího a kedysi aj osobným tajomníkom vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina.

Denník The Washington Post napísal, že Násir Wuhajší bol minulý týždeň cieľom útoku amerického bezpilotného lietadla patriaceho tajnej službe CIA. Americkí predstavitelia pre agentúru AP uviedli, že túto možnosť prešetrujú, ale odmietli komentovať dohady o úlohe CIA. Svoje akcie nikdy nekomentuje ani samotná CIA.

Útok mohla podniknúť CIA

Agentúra Reuters však v súvislosti s dohadmi o americkej účasti na nálete uviedla, že žiadny iný štát pôsobiaci v oblasti nemá vo výzbroji zariadenia schopné takejto akcie. Predpokladá sa, že ak za útokom - vykonaným zrejme bezpilotným lietadlom - nie je americká armáda, ale mohla ho podniknúť CIA.

Podľa americkej neziskovej organizácie SITE, ktorá monitoruje weby islamistických radikálov, na jemenských stránkach kolujú dohady o Wuhajšího smrti. Keďže jeho smrť potvrdila aj samotná al-Káida, ide o najväčší útok na teroristickú sieť od bin Ládinovej smrti.

Najnebezpečnejšia v regióne

Wuhajší bol od roku 2009 na čele al-Káidy na Arabskom polostrove, ktorá vznikla zlúčením al-Káidy v Jemene a v Saudskej Arábii. Práve táto odnož al-Káidy je považovaná za najnebezpečnejšiu, pretože nemá len ciele v regióne, ale snaží sa aj podnikať útoky voči USA. Navyše v Jemene, ktorý sa zmieta v občianskej vojne, môže ťažiť z nestability a beztrestnosti.

Ministerstvo zahraničných vecí USA vypísalo odmenu desať miliónov dolárov za informácie vedúce k dolapeniu Wuhajšího, ktorý je podľa Washingtonu zodpovedný za schvaľovanie cieľov, nábor nových členov, rozdeľovanie financií na výcvik a plánovanie útokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok