Terorizmus je podľa Lajčáka najväčšou hrozbou, akej čelíme

TASR
28.6.2015 14:40

Proti terorizmu musíme byť nekompromisní, myslí si minister zahraničných vecí. Zároveň vyzval, aby sa rozlišovalo medzi utečencami, ktorí odchádzajú iba z ekonomického hľadiska a tými, ktorí čelia reálnej hrozbe.

Cieľom zničiť stabilitu

Terorizmus je podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka v súčasnosti najväčšou hrozbou, ktorej čelíme a musíme byť proti nej jednotní a nekompromisní. Uviedol to v diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

Potvrdzujú to aj nedávne udalosti v Tunisku. "Príjmy z cestovného ruchu sú pre Tunisko veľmi dôležité a presne na toto citlivé miesto bol tento útok zameraný," povedal Lajčák. Podľa neho bolo cieľom zavraždiť nevinných ľudí, dovolenkárov, a odstrašiť ďalších od dovolenky v Tunisku, spôsobiť paniku a škody tunajšiemu hospodárstvu. "Je to vyložene jedna negatívna agenda ublížiť krajine, ktorá je stabilizovaná a má svoje procesy pod kontrolou," konštatoval.

Zóny nestability okolo Európy

Ako ďalej uviedol, Európa je momentálne obkolesená zónami nestability, kde ľudia stratili svoje elementárne istoty a riešenie hľadajú v úteku. "Bezpečnostné prostredie okolo nás, okolo Európy, ktoré sa zhoršilo a je zlé, spôsobuje aj tieto prejavy terorizmu a rovnako tak aj nárast počtu utečencov a vôbec migrácie," vysvetlil Lajčák.

Predseda zahraničného výboru Národnej rady František Šebej uviedol, že motívom útoku v Tunisku bolo deštruovať. "Tunisko je totiž takmer jediná z arabských krajín, v ktorých sa revolúcia ujala ako cesta k demokracii a slobodnej spoločnosti," povedal.

Teroristický útok podľa jeho slov Tunisko ekonomicky ťažko poškodí. V súvislosti s islamským terorizmom a Západom tvrdí, že pokiaľ sú oddaní nasledovníci radikálneho výkladu islamu, majú povinnosť nenávidieť civilizáciu neveriacich.

Zlyhávame v dokazovaní pohostinnosti

Podľa ministra zahraničných vecí by ale nebolo dobré stavať nedávne teroristické útoky vo svete ako konflikt západnej civilizácie a islamu. "Ich cieľom bolo poškodiť moslimské krajiny," povedal Lajčák.

Minister upozornil, že akútnym a celoeurópskym problémom je dnes aj migrácia, ktorá si vyžaduje celoeurópske riešenie. V tomto smere sa nevyhol ani kritike. "My sami o sebe hovoríme, že sme národ dobrosrdeční a pohostinní, ale keby sme to mali demonštrovať, tak zlyhávame," konštatoval Lajčák, ktorý tvrdí, že k problému s migrantmi treba pristupovať komplexne.

Dnes podľa jeho slov totiž nevieme, kto sú ľudia, ktorí prichádzajú do Európy pre ohrozenie života a ktorí sú zas tí, ktorí prichádzajú za vidinou vyššieho životného štandardu. "My to musíme oddeliť. Vedieť sa postarať o tých, ktorí naozaj riskujú svoj život, a vrátiť späť tu druhú skupinu," poznamenal. Za reálne považuje napríklad vytvorenie zberných táborov mimo krajín EÚ, kde by sa zisťoval skutočný dôvod migrácie ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok