Vládny špeciál priviezol z Tuniska ďalších 109 Slovákov

TA3 SITA TASR
28.6.2015 18:43

Vládny špeciál podvečer dopravil z tuniského Monastiru na bratislavské Letisko M. R. Štefánika ďalších 109 slovenských turistov. Tí sa rozhodli pre udalosti v Tunisku ukončiť svoj pobyt pri mori predčasne, ešte pred skončením riadneho turnusu. Špeciál krátko po polnoci dopravil aj prvú skupinu 116 dovolenkárov.

Špeciál bol pripravený už od piatka

"Z pôvodných záujemcov o predčasný návrat týmto druhým letom sa napokon štyria rozhodli v Tunisku ostať do konca riadneho turnusu," informoval hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Vládny špeciál bol pripravený na odlet do Tuniska za turistami, ktorí sa chceli predčasne vrátiť z dovolenky, už od piatka. Tuniské úrady mu však až v sobotu podvečer udelili povolenie na prílet.

Medzi obeťami piatkového útoku v tuniskom meste Sousse neboli žiadni slovenskí občania. Ministerstvo zahraničných vecí vďaka systému dobrovoľnej registrácie vedelo o 160 Slovákov v krajine, napokon z komunikácie s cestovnými kanceláriami zistili, že ich je tam viac ako 600.

Rezort odporúča Slovákom cestujúcim do zahraničia, aby sa na ich stránke zaregistrovali. Vďaka tomu sa ministerstvo so Slovákmi v zahraničí dokáže rýchlejšie spojiť v prípade, ak sa niečo stane, alebo ich včas varovať. Registrácia je dostupná na internetovej adrese https://www.mzv.sk/Register.

Útok neprežilo takmer 40 ľudí

Takmer 40 obetí si vyžiadal piatkový útok na pláži pred hotelom na pobreží v blízkosti tuniského mesta Sousse. Medzi obeťami sú hlavne Briti, ale podľa tuniských úradov aj občania Nemecka, Belgicka a Írska. K útoku sa prihlásil tzv. Islamský štát.

Ten spáchal v Tunisku teroristický atentát aj v marci tohto roka. Vtedy si tragédia vyžiadala takmer 25 obetí. Po členov folklórneho súboru vtedy takisto vyslalo ministerstvo vnútra v spolupráci s rezortom zahraničia vládny špeciál. Vrátila sa ním približne tridsiatka detí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok