Grécko aj naďalej zostáva v eurozóne, tvrdí Dombrovskis

ČTK Twitter TA3
27.6.2015 22:14

Grécko naďalej zostáva v eurozóne, uviedol na Twitteri podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis. Vyjadril sa tak po neúspešnom ukončení rokovaní ministrov financií eurozóny, tzv. Euroskupiny, o pomoci pre Grécko.

Eurozóna bude aj naďalej zahŕňať 19 krajín

Pre Euroskupinu podľa Valdisa Dombrovskisa bude teraz dôležité zabezpečiť finančnú stabilitu a ďalej posilniť eurozónu. Podobne sa o členstvo Grécka v eurozóne podľa agentúry Reuters vyjadrujú aj ďalší politici.

Komisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici uviedol, že eurozóna bude aj naďalej zahŕňať 19 krajín. Francúzsky minister financií Michel Sapin vyhlásil, že Grécko zostane v eurozóne napriek kolapsu rokovaní. "Toto nie je odchod Grécka z eurozóny," povedal Sapin novinárom po rokovaní euroskupiny. Všetkých 18 ďalších členov eurozóny podľa neho jasne povedalo, že by Grécko malo zostať v eurozóne, bez ohľadu na súčasné problémy.

Záchranný program nepredĺži

Grécky premiér Alexis Tsipras oznámil, že usporiada 5. júla referendum o prijatí návrhov medzinárodných veriteľov na riešenie gréckej dlhovej krízy. Grécky záchranný program však končí 30. júna, a preto Atény požiadali o predĺženie súčasného programu o niekoľko dní až týždňov, aby mohli referendum uskutočniť a zariadiť sa podľa neho. Euroskupina však rozhodla, že program nepredĺži. To vyvoláva obavy o ďalší osud Grécka.

Núdzové financovanie

Grécka vláda bude pokračovať v úzkej spolupráci s Európskou centrálnou bankou a grécku centrálnou bankou, aby zabezpečila stabilitu domácich bánk. Uviedol to vicepremiér Jannis Dragasakis po stretnutí so šéfom ECB Mariom Draghim. Po vyhlásení premiéra Alexisa Tsiprasa, že grécka vláda usporiada 5. júla referende o záchrannom programe, začali Gréci masívne vyberať peniaze z bankomatov, pretože sa obávajú, že krajina opustí eurozónu.

Viac ako tretina všetkých bankomatov v Grécku sa dnes podľa zdrojov ocitla bez peňazí. Bankári oslovení agentúrou Reuters odhadujú, že Gréci dnes odčerpali z bánk 500 až 600 miliónov eur.Európska centrálna banka oznámila, že podrobne sleduje vývoj situácie okolo Grécka a Rada guvernérov sa zíde "v patričnej dobe". Podľa informovaných zdrojov má zasadať v nedeľu a bude rokovať o tom, či predĺži gréckym bankám program núdzového financovania. Núdzové financovanie je pre grécke banky jedinú náhradou za odliv vkladov.

Masívne výbery z bankomatov

Strop úverov pre grécke banky teraz činí zhruba 89 miliárd eur. Zhruba 35 percent bankomatov, teda 2000 z 5500 bankomatov, sa v určitú chvíľu ocitlo bez hotovosti a museli byť doplnené. Banky podľa bankárov spolupracujú s centrálnou bankou, aby zabezpečili hotovosť pre bankomaty.Vybraná hotovosť je dnes síce nižšia, než v uplynulých dňoch, kedy Gréci vyberali z bánk viac ako jednu miliardu eur denne, bankári však upozorňujú, že je to kvôli tomu, že hotovosť môže byť vyberaná len z bankomatov.

Priemerný denný limit pre výber z bankomatu je 600 až 700 eur. Výber hotovosti je však dnes určite oveľa vyššia, než je v sobotu obvyklé. Správa o masívnych výberoch z bankomatov vyvolala tiež špekulácie, či sa v pondelok vôbec otvoria grécke banky a či vláda nezavedie denné limity pre výbery peňazí z bánk. Grécka vláda však tvrdí, že banky sa otvoria ako vždy a nepripravuje sa zaviesť kontrolu kapitálu, aby zabránila kolapsu domácich bánk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok