Veriteľom došla trpezlivosť, rokovania pokračujú bez Grécka

TA3 TASR SITA
27.6.2015 14:50

Grécky minister vnútra Nikos Vutsis na mimoriadnej schôdzi parlamentu vyzval všetky politické strany, aby podporili rozhodnutie vlády usporiadať referendum o prijatí návrhov medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy krajiny.

Poníženie celého národa

Minister zdôraznil, že jednohlasný súhlas parlamentu s referendom by posilnil postavenie Atén pri vyjednávaniach. Grécky premiér Alexis Tsipras odmietol po týždni náročných rokovaní v Bruseli návrhy veriteľov, ktoré označil za vydieranie. V noci sa objavil v televízii, kde oznámil, že chce na 5. júla vyhlásiť referendum o prijatí návrhu medzinárodných veriteľov.

"Tieto návrhy, ktoré jasne porušujú európske pravidlá, ako aj základné práva na prácu, rovnosť a dôstojnosť, ukazujú, že cieľom niektorých našich partnerov a inštitúcií nie je životaschopná dohoda všetkých strán, ale poníženie celého národa," uviedol Tsipras v príhovore.

Ministri financií eurozóny sa zišli na naliehavom rokovaní ku Grécku napriek rozhodnutiu gréckeho premiéra vyhlásiť referendum. Zasadnutie Euroskupiny v Bruseli sa začalo o 14.00 hodine.

Druhé referendum za 40 rokov

Rakúsky kancelár Werner Faymann dnes povedal, že poskytnutie ďalších úľav Grécku pri splácaní pôžičiek závisí od ochoty Atén pristúpiť na kompromisy. Zdôraznil, že riešenie treba nájsť do utorka polnoci, kedy Medzinárodný menový fond očakáva od Grécka ďalšie platby.

Grécke médiá vyjadrili očakávanie, že parlament bude hlasovať o návrhu na referendum v neskorých nočných hodinách. Bolo by to iba druhé referendum v krajine za uplynulých 40 rokov od pádu vojenskej junty, ktorá vládla v krajine v rokoch 1967-1974. Gréci v roku 1974 v referende odmietli monarchiu a stali sa republikou, pripomenula agentúra DPA.

Strana PASOK vyzvala premiéra, aby odstúpil

"Keďže pán Tsipras nie je schopný urobiť zodpovedné rozhodnutia, mal by odstúpiť a nechať občanov rozhodnúť o ich budúcnosti prostredníctvom volieb," uviedla predsedníčka strany PASOK Fofi Gennimatová.

Tsiprasa v tejto súvislosti slovne napadol aj opozičný líder Antonis Samaras, podľa ktorého daný krok privedie krajinu k stretu záujmov s Európou. "Európska identita je úspechom Grécka, a strana Nová demokracia stojí pevne na strane demokracie a Európy," uviedol Samaras, bývalý ministerský predseda.

"Tsipras priviedol štát do úplnej patovej situácie - medzi neakceptovateľnú dohodu a odchod z eurozóny," konštatoval Samaras, podľa ktorého bude pripravované júlové referendum o tom, či Grécko povie Európe "áno" alebo "nie".

Dijsselbloem: Grécko si zatvorilo dvere

Ministri financií eurozóny budú na mimoriadnom zasadnutí v Bruseli diskutovať o dôsledkoch nečakaného kroku gréckej vlády, ktorá sa rozhodla o najnovších návrhoch medzinárodných veriteľov vyhlásiť referendum. Povedal to dnes predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. 

"Som veľmi nepríjemne prekvapený rozhodnutím gréckej vlády," povedal Dijsselbloem po príchode na schôdzku Euroskupiny. Ako uviedol, Gréci si tým zatvorili dvere k ďalším vyjednávaniam, keďže vláda sa rozhodla vyhlásiť referendum s radou obyvateľom, aby návrhy veriteľov odmietli.

"Som skutočne sklamaný," dodal Dijsselbloem. "Po ostatnej schôdzke Euroskupiny boli dvere na našej strane stále otvorené. Grécko ich však teraz zatvorilo," povedal. Podľa Dijsselbloema si k tejto veci vypočujú gréckeho ministra financií, a potom budú rokovať o tom, aké dôsledky bude toto rozhodnutie mať.

Euroskupina žiadosť  zamietla

Grécky minister financií Janis Varufakis vyhlásil, že grécka vláda bude viazaná výsledkami referenda a v jeho duchu aj urýchlene uzatvorí dohodu s veriteľmi. Na to ale potrebuje dohodu o predĺžení programu o niekoľko týždňov, aby sa referendum mohlo uskutočniť a rozhodnutie obyvateľov splniť. Podľa jedného zo zdrojov z Európskej únie  však Euroskupina požiadavku na predĺženie záchranného programu odmietla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok