Merkelová tlačí na víkendovú dohodu, potom kráča Grécko ku krachu

TA3 TASR SITA
26.6.2015 11:05

Zadlžené Grécko sa ešte nedohodlo s medzinárodnými veriteľmi na tom, ako von z jeho kritickej finančnej situácie. Euroskupina má k tejto téme opäť zasadnúť cez víkend.

Merkelová tlačí na víkendovú dohodu, potom kráča Grécko ku krachu
SITA/AP

Atény nič zásadné neponúkli

Dohoda musí byť podľa ľudí z okolia nemeckej kacelárky na svete najneskôr cez víkend, ešte pre pondelňajším otvorením finančných trhov. Veritelia adresovali Grécku ďalšiu výzvu na predloženie nových návrhov, Atény však nič zásadné neponúkli. Zástupcovia trojky preto na stôl položili svoj návrh. Ten označili viacerí predstavitelia gréckej strany Syriza za vydieranie. Tlak na grécku vládu, aby dospela k dohode čo najskôr, zvyšuje aj situácia doma. Finančné rezervy gréckych bánk sa každý deň zmenšujú, lebo ľudia pokračujú v masívnom výbere svojich peňazí z účtov.

Grexit sa blíži?

Odchod Grécka z eurozóny, takzvaný Grexit, bude nevyhnutný, ak sa Atény s veriteľmi na riešení situácie nedohodnú do piatich dní. Tieto slová vyhlásil v piatok európsky komisár Günther Oettinger. "Grexit nie je našim cieľom, nebude sa mu však dať vyhnúť, ak sa riešenie nenájde do piatich dní,“ povedal.

Podľa slovenského ministra financií Petra Kažimíra rokovania medzi Gréckom a veriteľmi budú trvať do nedele. Ak dovtedy nedôjde k dohode, začnú sa riešiť technické detaily bankrotu Grécka. Informovala o tom agentúra Reuters.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz reagoval na otázku nemeckej stanice ARD o tom, či nastane odchod Grécka z eurozóny. "Nemyslím si to... Verím, že musíme počkať ešte deň, možno dva, no riešenie sa nájde,“povedal. Zároveň poznamenal, že odchod Grécka z eurozóny by poznačil Španielsko, Portugalsko a Taliansko. "Malo by to dimenzie, o ktorých nechcem ani rozmýšľať, preto... som sa rozhodol skúsiť všetko, aby sme sa vyhli tejto ceste,“ doplnil.

Grécku hrozia predčasné voľby

Napriek tomu, že Grécku sa čas rýchlo kráti, ostré prejavy z jeho strany neustávajú. Najnovšie sa opäť ozval minister práce Panos Skurletis, podľa ktorého sa Grécko možno nevyhne predčasným voľbám, ak medzinárodní veritelia neustúpia zo svojich požiadaviek. Atény nesúhlasia ani s podmienkami spojenými s ponukou na predĺženie záchranného programu. 

"Vždy, keď sa Grécko blíži k riešeniu, prídu a povedia, aby sme priviedli ešte nejakých dôchodcov na popravu," vyhlásil Skurletis pre televíziu Mega smerom k veriteľom. Je tak možné, dodal, že v Grécku sa nakoniec budú musieť uskutočniť predčasné voľby, ak veritelia budú aj naďalej trvať na takých podmienkach, na ktoré grécka vláda nedostala od svojich voličov mandát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok