Strelec z Charlestonu plánoval útok na univerzitný areál

SITA
20.6.2015 16:54

Priatelia Dylanna Roofa, ktorý 17. júna zastrelil deviatich černochov v historickom afroamerickom kostole v Charlestone v štáte Južná Karolína, uviedli, že 21-ročný Roof najprv rozprával o tom, že zaútočí na univerzitný areál. Informáciu priniesli americký denník Washington Post a televízia NBC News.

Strelec z Charlestonu plánoval útok na univerzitný areál
SITA/AP

Areál mal byť ťažším terčom

Washington Post citoval 22-ročného Christona Scrivena, černošského suseda strelca. Scriven povedal, že počas spoločného nočného popíjania alkoholu Roof vyhlásil, že chce spustiť paľbu na školu. V ďalej chvíli zasa Roof rozprával o tom, že vystrieľa univerzitu College of Charleston v centre mesta.

"Vtedy som zareagoval slovami 'Rozprávaš šialené nezmysly'," dodal sused. Scriven pre NBC News takisto uviedol, že Roof zrejme zmenil plán, keď dospel k záveru, že univerzitný areál je ťažší terč útoku, lebo je väčší problém sa doň dostať.

"V stredu vyhlásil, že všetko sa to stane. Dodal, že majú sedem dní. Teraz mi stále víri v hlave, že to naozaj urobil - naozaj to urobil tak, ako povedal," opísal Scriven svoje pocity pre televíziu.

Rasové nepokoje

Šéf charlestonskej polície Greg Mullen povedal, že páchateľ sa 17. júna takmer hodinu v 200-ročnom kostole modlil, kým začal strieľať zo zbrane kalibru .45. Následne z miesta činu ušiel na aute.

Do nočného pátrania po ňom nasadili množstvo policajtov i služobný vrtuľník vybavený svetlometom. Zadržaný bol pri dopravnej kontrole v meste Shelby v štáte Severná Karolína. Obeťami jeho streľby v kostole bolo deväť ľudí vrátane miestneho černošského pastora Clementu Pinckneyho, ktorý bol tiež členom Senátu štátu Južná Karolína. 

Podľa úradov išlo o čin z nenávisti. Roof sa k svojim činom priznal a uviedol, že plánoval vyvolať rasové nepokoje. K útoku došlo v historickom kostole Emanuel v centre Charlestonu, ktorý patrí Africkej metodistickej episkopálnej cirkvi. Ide o jednu z najväčších a najstarších černošských kongregácií na juhu USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok