Hádzanármi roka 2014 na Slovensku sú Antl a Školková

TASR TA3
11.6.2015 21:50

Radoslav Antl získal druhýkrát v kariére ocenenie pre najlepšieho hádzanára Slovenska. Medzi ženami na trón premiérovo zasadla Martina Školková.

Antl zopakoval svoj triumf

Druhýkrát v kariére získal ocenenie pre najlepšieho hádzanára Slovenska krídelník Radoslav Antl, medzi ženami na trón premiérovo zasadla Martina Školková. Výsledky ankety Slovenského zväzu hádzanej za rok 2014 slávnostne vyhlásili v stredu v prešovskom hoteli Dukla po zápase mužskej kvalifikácie ME 2016 medzi Slovenskom a Slovinskom.

Antl
zopakoval svoj triumf v ankete z  roku 2005. Dlhoročný slovenský reprezentant a hráč Tatrana Prešov vlani na klubovej úrovni dosiahol cenné slovenské double, v reprezentácii ale paradoxne po medializovaných nezhodách s koučom Zoltánom Heisterom nemal miesto. Skúsený 37-ročný hráč na piedestáli vystriedal brankára Richarda Štochla, ktorý predtým anketu ovládol šesťkrát za sebou a na konte v nej má rekordných deväť triumfov.

"Ani v kútiku duše som takéto niečo neočakával, pre mňa je to veľmi milé prekvapenie," konštatoval na slávnostnom galavečere
Antl. "Je to pre mňa pocta a zadosťučinenie za prácu, ktorú vykonávam. Je teraz ťažké to pre mňa hodnotiť, nenechádzam slov, pretože som to neočakával. Je to krásne. Treba zároveň povedať, že konkurencia už nie je taká aká bývala v minulosti. Predbehol som aj Riška Štochla, ktorý dnes mohol získať desiaty titul, ale on ho ešte získa. Verím tomu a prajem mu to."

Školková prevzala žezlo po Beňuškovej

Školková prevzala žezlo najlepšej hádzanárky po inej spojke Petre Beňuškovej. Legionárka z francúzskeho Cercle Dijon Bourgogne v roku 2014 postúpila so svojim klubom späť do najvyššej Division 1, ešte výraznejší úspech ale dosiahla s národným tímom Slovenska, ktorý sa po dlhých rokoch prebojoval na vrcholné podujatie. Bola členkou tímu, ktorý sa kvalifikoval na decembrové ME v Chorvátsku a Maďarsku a tam obsadil dvanástu priečku. Tridsaťročná hráčka je v Dijone od roku 2009, v minulosti obliekala aj dresy Iuventy Michalovce, či ŠKP Bratislava.

"V tejto ankete som ešte nikdy nebola ocenená, takže víťazstvo v nej je pre mňa veľké prekvapenie,"zhodla sa s Antlom aj víťazka ženskej kategórie Školková. "Rok 2014 bol pre mňa fantastický aj vďaka tomu, že sme s klubom po roku postúpili do najvyššej ligy a ja som sa navyše stala najlepšou hráčkou súťaže, čo som naozaj nečakala. K tomu postup s reprezentáciou na 'Európu' a tam postup zo skupiny. Takže naozaj fantastický rok pre mňa a určite zatiaľ najlepší v kariére. Lepšie by už bolo asi iba dostať sa aj na svetový šampionát."

Antla
vyhlásili aj za najlepšieho hráča extraligy za minulý rok, za najlepšiu slovenskú hráčku nadnárodnej WHIL určili hlasy novinárov, zástupcov klubov a zväzu Luciu Gubikovú z Iuventy Michalovce. Ocenenie Talent roka získal po roku opäť Lukáš Urban z majstrovského Tatrana Prešov a medzi ženami Alica Kostelná, ktorá v prvej polovici roka 2014 obliekala dres Iuventy Michalovce a v druhej českého tímu Sokol Poruba.

Online hlasovanie

V mužskej ideálnej sedmičke obhájili svoje pozície okrem Antla aj Oliver Rábek, Ľubomír Ďuriš, Tomáš Urban, Michal Kopčo i brankár Štochl, novým menom na pravej spojke je Patrik Hruščák. Medzi ženami si miesta v top zostave v porovnaní s vlaňajškom udržali krídelníčka Lucia Súkenníková, pivotka Dominika Horňáková, stredná spojka Beňušková a brankárka Lucia Gubiková. Na pravom krídle je Lýdia Jakubisová, na pravej spojke Tetyana Trehubová, na ľavej Katarína Dubajová.

Prostredníctvom online hlasovania na webstránke slovkhandball.sk si priaznivci hádzanej zvolili v kategórii Najlepšia hádzanárka za rok 2014 Simonu Súlovskú a v kategórii Najlepší hádzanár za rok 2014 Miroslava Volenticsa.
Sieň slávy slovenskej hádzanej má už 41 mien. Tentoraz do nej pribudli Viera Zaťková, Štefan Katušák a in memoriam Milan Ondrovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok