Erdogan zrejme stratil väčšinu, Turecku hrozia predčasné voľby

TA3 TASR
8.6.2015 10:02

Vláda jednej strany sa v Turecku zrejme skončila. Strana spravodlivosti a rozvoja prezidenta Erdogana podľa predbežných výsledkov stratila v parlamente jednoduchú väčšinu.

Musia sa dohodnúť na koalícii

Turecko by malo usporiadať nové, predčasné voľby, ak vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja nebude schopná dohodnúť sa na koalícii s dvoma hlavnými opozičnými stranami v parlamente, povedal vodca krajne pravicovej Strany národného hnutia.

MHP bola považovaná za najpravdepodobnejšieho koaličného partnera pre AKP, ktorá v nedelňajších voľbách, prvýkrát od roku 2002, prišla o jednoduchú väčšinu v parlamente a nebude môcť vládnuť sama. Avšak vodca MHP Devlet Bahceli to prakticky vylúčil, keď povedal, že najskôr treba vyskúšať ďalšie možnosti.

Hrozia novými voľbami

"Prvá možnosť na koalíciu by mala byť AKP a prokurdská Ľudovodemokratická strana. Druhý model by mohol pozostávať z AKP a (hlavných opozičných strán) sekulárnej Republikánskej ľudovej strany a HDP," uviedol Bahceli.

"Ak všetky tieto scenáre zlyhajú, musia sa uskutočniť predčasné voľby,"
dodal.
Vysoký predstaviteľ AKP povedal agentúre Reuters, že koalícia s MHP je nepravdepodobná. "Ak uzavrieme koalíciu AKP-MHP, potom v budúcich voľbách nedosiahneme ani tento počet hlasov," povedal.

Možnú koalíciu s AKP už vopred vylúčil líder prokurdskej HDP Selahattin Demirtas. Vyhlásil, že výsledky volieb ukončili diskusiu o prezidentskom systéme, presadzovanom prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok