Erdoganova strana zrejme vyhrala voľby v Turecku, ale bez väčšiny

TA3 ČTK
7.6.2015 07:39

Prezident Erdogan chcel posilniť svoje právomoci, čo mohol dosiahnuť zmenou ústavy. V parlamente však jeho strana nebude mať väčšinu.

Do parlamentu aj prokurdská strana

Strana spravodlivosti a rozvoja tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana stratila jednoduchú väčšinu v parlamente, vyplýva z priebežných výsledkov volieb. Spočítaných je takmer 100 percent hlasov, podporilo ju 40,8 percenta voličov.

Hlavnej sekulárnej opozičnej Republikánskej ľudovej strany dali voliči približne 25 percent hlasov a krajne pravicovej Strane národného hnutia nie viac ako 17 percent. Prokurdská Ľudovodemokratická strana získala 12 percent, čím prekonala desaťpercentné kvórum pre vstup do parlamentu.

Koniec diskusie o prezidentskom systéme

Líder prokurdskej strany Selahattin Demirtas vylúčil koalíciu s Erdoganovou stranou. Vyhlásil, že výsledky volieb ukončili diskusiu o prezidentskom systéme. Aj podľa predstaviteľa ľudovej strany Murata Karayalcina výsledky volieb ukázali jasné odmietnutie Erdoganovej snahy o väčšie právomoci. "Voliči povedali jasné nie prezidentskému systému," povedal.

Erdogan, najpopulárnejší turecký politik, ktorý súčasne najviac polarizuje tamojšiu spoločnosť, mal v úmysle po voľbách presadiť zmeny ústavy a posilniť tak svoje prezidentské právomoci. Preto potreboval, aby jeho strana získala v 550-člennom parlamente aspoň trojpätinovú väčšinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok