Wiggins novým rekordérom v cyklistickej hodinovke

SITA
7.6.2015 21:05

Bradley Wiggins zvládol na olympijskom velodróme v Londýne za hodinu 54,526 km. Stal sa tak novým rekordérom.

Wiggins novým rekordérom v cyklistickej hodinovke
SITA

Sledoval ho aj detský idol

Víťaz Tour de France 2012 Bradley Wiggins utvoril na olympijskom velodróme v Londýne svetový rekord v cyklistickej hodinovke, keď zvládol 54,526 km. Zlepšil doterajšie maximum Alexa Dowsetta z mája 52,937 km. Pokus štvornásobného olympijského víťaza sledovali aj viaceré osobnosti zo sveta cyklistiky na čele s jeho detským idolom Miguelom Indurainom, Johanom Bruyneelom, Davidom Millarom či bývalým prezidentom UCI Patom McQuaidom.

Wiggins po rýchlych prvých desiatich kilometroch mal v porovnaní s výkonom Dowsetta náskok 28 sekúnd alebo takmer dvoch kôl. Potom síce jemne zvoľnil, ale naďalej navyšoval rozdiel v porovnaní s predchádzajúcim svetovým maximom. Po dvadsiatich kilometroch bolo jasné, že bude ohrozovať métu 54 alebo maximálne 55 km.

Boardman s neuznaným rekordom

Svetový rekord v cyklistickej hodinovke sa v posledných mesiacoch viackrát menil, keďže Medzinárodná cyklistická únia zjednodušila pravidlá pre výbavu bicyklov. Pôvodne maximum držal od roku 2005 až do vlaňajšej jesene Čech Ondřej Sosenka, potom ho prekonali Jeng Voigt, Matthias Brändl, Rohan Dennis i Alex Dowsett.

Absolútnym rekordérom je naďalej Brit Chris Boardman, ktorý v roku 1996 zvládol na špeciálne upravenom bicykli 56,375 km. Tento rekord však UCI neuznáva. V tomto kalendárnom roku sa o maximum chcú pokúsiť aj ďalší excelentní časovkári Tony Martin či Fabian Cancellara.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok