Sagan sa stal celkovým víťazom Okolo Kalifornie

SITA TASR TA3 Youtube
17.5.2015 21:04

V záverečnej etape na 96,6 km z Los Angeles do Pasadeny získal 25-ročný Žilinčan cenné bonifikačné sekundy na rýchlostnej prémii i za 3. miesto v cieli a posunul sa v celkovom poradí pred doterajšieho lídra Juliana Alaphilippeho.

Sagan: Myslel som, že to nedokážem

Peter Sagan prišiel o žltý dres v kráľovskej siedmej etape, v ktorej obsadil po heroickom výkone konečnú šiestu priečku. Z trónu pre lídra celkovej klasifikácie ho pritom zosadil práve jej víťaz Alaphilippe a pred nedeľou mal na čele náskok dvoch sekúnd. Sagan však na záver podujatia takticky využil svoje prednosti a hoci záverečný špurt nevyhral, skončil na tretej priečke v balíku s ostatnými pretekármi. Zaistil si dostatok bonusových sekúnd na celkové víťazstvo.

Obrovský boj pritom v záverečných metroch zviedol s Tylerom Farrarom, cieľová fotografia mu však napokon prisúdila tretie miesto. "Už som si myslel, že to nedokážem. Myslel som si, že Farrar bol tretí, ale potom mi tím oznámil, že tretí som bol ja. Prišiel som na pódium a nemohol som tomu uveriť. Musím sa poďakovať všetkým tímovým kolegom, pretože odviedli dobrú prácu," povedal Sagan po pretekoch pre web cyclingnews.com.

Ovládol podujatie

Slovenský cyklista tak neočakávane ovládol podujatie výsledným časom 28:13:12 h. Dvakrát sa na ňom tešil z etapového vavrínu, trikrát vystúpil na strieborný stupienok a dvakrát skončil tretí. Jeho najhorším umiestnením bola 6. priečka z kráľovskej siedmej etapy. "Bolo to skutočne náročné. Prekvapil som sám seba. Vzhľadom na úsilie, ktoré som zo seba včera vydal, som veril, že to môžem dokázať. Som šťastný za tento triumf, nikdy som si nemyslel, že na pretekoch Okolo Kalifornie môžem vyhrať celkovú klasifikáciu," dodal Sagan. 

V bodovacej súťaži obsadil navyše so 62 bodmi druhé miesto za lídrom Markom Cavendishom, ktorý ich nazbieral 75. Hoci sa mladému Francúzovi Alaphilippeovi nepodarilo triumfovať v boji o žltý dres, miernym utešením môže byť neho víťazstvo v klasifikácii mladých jazdcov, v ktorej triumfoval časom 28:13:15 h.

Konečné poradie Okolo Kalifornie:

1. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo 28:13:12 h, 2. Julian Alaphilippe (Fr.) Etixx - Quick-Step +3 s, 3. Sergio Luis Henao (Kol.) Sky +37, 4. Joseph Lloyd Dombrowski (USA) Cannondale-Garmin +1:14 min, 5. Robert Gesink (Hol.) LottoNL-Jumbo +1:15.

8.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok