Väčšinu Pakistancov, ktorí strieľali na Malálu tajne prepustili na slobodu

TA3 TASR
5.6.2015 15:42

Osem z desiatich mužov, súdených za atentát na pakistanskú aktivistku Malálu Júsufzajovú, prepustili na slobodu.

Proces za zatvorenými dverami

Podľa pôvodne medializovaných správ desiatich členov militantného hnutia Taliban odsúdili v Pakistane 30. apríla tohto roka na 25 rokov väzenia, čo je v tejto islamskej krajine považované za doživotie.

Zdroje z Pakistanu však teraz pre BBC potvrdili, že len dvaja z útočníkov, ktorí sa postavili pred súd v súvislosti s napadnutím Júsufzajovej, boli v skutočnosti aj odsúdení.

Proces sa podľa BBC konal za zatvorenými dverami v bližšie nešpecifikovanom vojenskom zariadení v Pakistane. Viac ako mesiac po ukončení procesu, bolo zverejnené znenie príslušného rozsudku.

Uvádza sa v ňom, že medzi odsúdenými sú len tí dvaja príslušníci Talibanu, ktorí pred troma rokmi v osudný deň strieľali na Malálu Júsufzajovú.

Chýbali dôkazy

Hovorca pakistanskej diplomatickej misie v Londýne uviedol, že ôsmi muži boli prepustení na slobodu vzhľadom na nedostatok dôkazov. Konštatoval tiež, že odsúdenie dvoch ozbrojencov bolo súčasťou rozhodnutia súdu, ktoré však médiá nesprávne interpretovali.

Júsufzajová (17) sa dostala do povedomia verejnosti v Pakistane vďaka svojmu boju za práva žien a dievčat na vzdelanie. V októbri 2012 ju preto v jej rodnom údolí Svát napadli ozbrojenci z Talibanu.

Mladá pakistanská aktivistka sa z ťažkých strelných zranení hlavy liečila v Británii, kde aj potom zostala študovať. Vlani v októbri sa stala najmladšou laureátkou Nobelovej ceny za mier.

Mulla Fazlulláh - vodca pakistanského Talibanu, ktorý nariadil atentát na Malálu, je stále na slobode spolu s ďalšími islamistami zapojenými do tohto násilného činu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok