Po pakistanskej aktivistke Malale Júsafzajovej pomenovali asteroid

SITA
11.4.2015 17:05

Teleso je široké asi štyri kilometre, objavili ho ešte v roku 2010.

Po pakistanskej aktivistke Malale Júsafzajovej pomenovali asteroid
SITA

Motiváciou bol životný príbeh

Americká astronómka Amy Mainzer pomenovala asteroid, ktorý objavila v roku 2010, po pakistanskej aktivistke Malale Yousafzai. Teleso, ktoré bolo doteraz známe pod číslom 316201, je široké približne štyri kilometre a nachádza sa v hlavnom páse asteroidov medzi Marsom a Jupiterom.

Mainzer uviedla, že ju k rozhodnutiu motivoval životný príbeh 17-ročnej Yousafzai. "Ak si niekto zaslúži, aby po ňom nazvali asteroid, tak je to práve ona," povedala.

Spoludržiteľka Nobelovej ceny

Malala Yousafzai sa odvážila protestovať proti Talibanu a jeho nadvláde v údolí Svát v Pakistane. Za odvahu a obhajobu pokrokových myšlienok získala Pakistanskú národnú mládežnícku mierovú cenu za rok 2011 a v tom istom roku ju nominovali na Medzinárodnú detskú mierovú cenu. Keď mala pätnásť rokov, takmer za svoje aktivity zaplatila životom. Cestou zo školy ju bojovníci z tesnej blízkosti strelili do hlavy, pričom len zázrakom prežila.

Malala mala na svoje 16. narodeniny príhovor v OSN. Vlani sa stala spoludržiteľkou Nobelovej ceny za mier. Napriek stálemu ohrozeniu sa naďalej zasadzuje za vzdelanie prostredníctvom Malalinho Fondu, ktorý investuje do vzdelávacích programov a podporuje zástancov vzdelávania po celom svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok