Ohrozený druh viackrát počal bez párenia, zistili vedci

SITA
2.6.2015 11:28

Vedci na Floride zdokumentovali sériu počatí bez reprodukčného aktu u kriticky ohrozených piliarov veľkých. Ide o prvý prípad fenoménu nazývaného partenogenéza, ktorý pozorovali u stavovcov žijúcich vo voľnej prírode. O objave napísali v časopise Current Biology.

Ohrozený druh viackrát počal bez párenia, zistili vedci
SITA

Bunka sa správa ako spermia

Partenogenéza je pohlavné rozmnožovanie bez oplodnenia, čiže vajíčko sa vyvinie do zárodku bez spermie. Počas ovogenézy, čiže tvorby samičieho vajíčka, sa prekurzorová bunka delí na štyri bunky, z ktorých jedna sa zmení na vajíčko. Pri partenogenéze sa jedna z troch zvyšných buniek správa ako spermia a spojí sa s vajíčkom.

"Máme množstvo prípadov počatia bez oplodnenia u plazov, vtákov a žralokov žijúcich v zajatí," priblížil Andrew Fields z Stony Brook University. "Toto prináša otázky, ako je tento spôsob rozmnožovania v prírode bežný," doplnil biológ.

Zúfalý pokus

Objav fenoménu u piliarov veľkých sa podarilo zaznamenať po tom, čo biológovia spozorovali sedem zdravých novorodených jedincov tohto druhu. Išlo o jedince žijúce v ústiach riek Peace a Caloosahatchee na juhozápade Floridy. Genetický test ukázal, že ich matka splodila prostredníctvom partenogenézy.

"Skutočne nás to prekvapilo," uviedol Kevin Feldheim z Pritzkerovho laboratória pre molekulárnu systematiku a evolúciu. "Je možné, že počet jedincov tohto druhu je taký nízky, že samičky majú problém nájsť samcov na párenie. V takej situácii môžu použiť partenogenézu ako zúfalý pokus o presun genetickej informácie," doplnil vedec.

Piliare veľké žijú prvé tri roky života v ústiach riek. Následne sa presunú do pobrežných častí oceánu. Majú sploštené telo s dlhým pílkovitým rypákom, na ktorom majú 25 až 32 párov zubov. Dorastajú do dĺžky až 7,5 metra. Následkom ľudskej činnosti sa populácia piliara veľkého znížila o 90 percent, čím sa stal kriticky ohrozeným druhom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok