Rybárovi nepomohli ani dlhoročné skúsenosti a rýchly zásah zdravotníkov

ČTK TA3
31.5.2015 13:55

47 ročný rybár na Havaji prišiel o život pri lovení mečúňa obyčajného. Mečúňa najprv zasiahol harpúnou. Nakoniec však mečúň použil meč a usmrtil rybára.

Rybárovi nepomohli ani dlhoročné skúsenosti a rýchly zásah zdravotníkov
reprofoto youtube.com

Prepichol mu hrudník

Podľa polície Randy Llanes vzal svoju harpúnu a skočil do prístavných vôd Honokohau, keď zbadal veľkého mečúňa pri svojej lodi. Rybu zasiahol, ale tá sa v snahe o únik zamotala o lanko od harpúny do kotevnej reťaze. Mečúň okamžite vyrazil späť a vo veľkej rýchlosti narazil svojím mečovitým výbežkom do rybárovho hrudníka.

Nešťastník bol rýchlo vytiahnutý z vody a o pár minút neskôr na miesto dorazili zdravotníci. Pokusy o oživenie boli neúspešné. Za mŕtveho bol Llanas prehlásený v nemocnici, pred ktorou sa zhromaždil veľký dav ľudí, túžiacich vyjadriť sústrasť.

Llanes, ktorý sám pochádzal z Havaja pracoval viac než 18 rokov ako kapitán lode prenajímanej k rybárskym výpravám. S lovom rým mal vo vodách súostrovia viac než 25 ročné skúsenosti.

Príbuzní ho popisovali ako drsného

„Havaj je jedným z vzácnych miest, kde morské príšery stále existujú a kde môžu padnúť svetové rekordy. Mojím najväčším potešením je zdieľať s druhými vzrušenie z prírodných krás Havaja a zo zážitkov z rybárčenia“, uviedol na stránke svojej spoločnosti.

Príbuzní ho popisovali ako drsného, no veľkorysého človeka.

„Bol to tvrdý chlapík, že sa ho každý bál, celý prístav“, povedala švagriná Kalina Llanesová miestnej televízii. Dodala, že tí, ktorí ho poznali, sa nebáli, pretože vedeli, že má veľké srdce. Priateľ Dale Leverone televízii povedal, že Llanes mal množstvo kamarátov a tiež, že bol perfektný rybár.

Ani mečúň súboj neprežil

Mečúň sa nezachránil, ale bol vytiahnutý z vody; meral zhruba 90 centimetrov a rovnakej dĺžky bol aj meč. Podľa expertov sa takáto ryba vyskytuje v plytkých vodách výnimočne, prednosť dáva šíremu oceánu.

Prípad vyšetruje polícia. Podobné incidenty sú zriedkavé, ale aj skôr sa už vyskytli prípady, kedy mečúň alebo príbuzné druhy, rovnako agresívne a rýchlo, zranili či zabili ľudí.

Podľa denníka The Guardian podobne tragicky na stretnutí s mečúňom doplatil jeden rybár v Malajzii v roku 2004. O rok skôr podobným spôsobom zahynul na Havaji výskumník, ktorý skrížil cestu rybám unikajúcim pred predátormi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok