Prípad bomby v autobuse cez Bratislavu vyšetrujú ako pokus o vraždu

TASR TA3
19.5.2015 10:10

Maďarskí vyšetrovatelia pracujú spoločne s českými, slovenskými, maďarskými a bulharskými orgánmi na prípade, keď cestujúci na trase z Prahy do Bratislavy umiestnil v autobuse bombu. Vozidlo smerovalo do Bulharska.

Po zápachu zásah polície

Prípad rúrkovej bomby ukrytej v taške v batožinovom priestore autobusu smerujúceho z Prahy do Varny vyšetruje maďarský Vyšetrovací úrad pohotovostnej polície ako pokus o vraždu. Oznámilo to Celoštátne veliteľstvo polície so spresnením, že autobus prechádzal Maďarskom minulú sobotu.

Polícia uviedla, že autobus s bulharským evidenčným číslom polícia prehľadala po tom, čo vodič zacítil štipľavý zápach chemikálie. Cestujúcich poslal von z vozidla, pri kontrole batožinového priestoru objavil podozrivú batožinu a zavolal políciu.

Nikto sa nezranil

Pyrotechnici pohotovostnej jednotky polície balík zneškodnili a odviezli na ďalšiu analýzu. Pri incidente neutrpel nikto zranenie. Polícia 34 občanov Bulharska a Rumunska vypočula ako svedkov. Do vyšetrovania zapojila maďarská polícia aj expertov.

Maďarský denník Blikk v pondelok napísal, že cestujúci autobusu spoločnosti Omega Group cítili štipľavý zápach, preto vozidlo podľa pôvodných správ v nedeľu odstavili na budapeštianskom diaľničnom obchvate M0.

Výbušninu zrejme umiestnil Čech alebo Slovák

Bulharská agentúra Novinite citovala v tejto súvislosti manažéra dopravnej spoločnosti Dragomira Petkova, podľa ktorého výbušninu umiestnil český alebo slovenský občan, ktorý nastúpil v Prahe a kúpil si lístok do Bratislavy.

Cestujúci však vystúpil v Brne a nevzal si batožinu, ktorá sa cestou prevrátila a vytiekla z nej bližšie nešpecifikovaná tekutina so štipľavým zápachom. Autobusom cestovalo 34 pasažierov, ktorých prepravili do Varny náhradným vozidlom.

Zrejme išlo o výbušninu kalifátu

Podľa Blikku vyslali k autobusu odstavenému na budapeštianskom obchvate príslušníkov maďarského Centra boja proti terorizmu, vrátane ostreľovača. České, slovenské, maďarské a bulharské orgány začali prípad spoločne vyšetrovať.

Plukovník bulharskej rozviedky Ivan Bojadžiev v Sofii novinárom povedal, že bombu dala umiestniť niektorá z teroristických organizácií Islamského štátu, ktorá má korene na Blízkom východe. Bojadžiev tak usúdil na základe podobnosti výbušniny s dávnejšie nájdenými bombami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok