Slováci prehrali s Fínmi, proti Rusom do bránky Hudáček

TA3 SITA TASR
9.5.2015 16:04

Slovenská hokejovú reprezentácia neuspela vo svojom piatom vystúpení na majstrovstvách sveta, keď podľahla výberu Fínska 0:3.

Slováci prehrali s Fínmi, proti Rusom do bránky Hudáček
SITA/Ján Viazanička

Rozhodol záver

Prvý gól duelu v ostravskej ČEZ aréne dosiahol v 51. min Donskoi, druhý pridal o päť minút neskôr Aaltonen a do prázdnej bránky spečatil na konečných 3:0 Komarov. Po piatich zápasoch majú Slováci na svojom konte 7 bodov a v tabuľke základnej B-skupiny im naďalej patrí 5. miesto, prehrou s Fínmi sa výberu trénera Vladimíra Vůjtka znížili šance na postup do štvrťfinále.

Favorizovaní Fíni mali v úvodnom dejstve viac z hry, ale Jána Laca v slovenskej bránke sa im nepodarilo prekonať. Slováci sa ubránili aj v početnej nevýhode pri vylúčení Marka Daňa. V druhej časti sa hralo častejšie v nerovnovážnom stave, ale gól bezgólový stav bol aj po 40 minútach. Skóre duelu otvoril v 51. min Donskoi po teči Lindellovej strely, gólovú poistku pridal o päť minút neskôr Aaltonen a definitívnu podobu výsledku dal v posledných sekundách zápasu do prázdnej bránky Komarov.

V tridsiatom vzájomnom súboji oboch výberov slovenský tím utrpel 21. prehru, pätnásty zápas na MS sa skončil jedenástym neúspechom Slovákov. Slovenské mužstvo najbližšie nastúpi už v nedeľu 10. mája o 20.15 h proti úradujúcim majstrom sveta Rusom.

B-skupina (Ostrava):
Fínsko - Slovensko 0:3 (0:0, 0:0, 0:3)
Góly: 51. Donskoi (Lindell, J. Jokinen), 56. Aaltonen (J. Pesonen, Kemppainen), 60. Komarov
Vylúčení: 4:5 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Vinnerborg (Švéd.), Olenin (Rus.) - Mills (Kan.), Carnathan (USA), 8812 divákov

Zostavy:
Fínsko: Saros - Hietanen, Lepistö, Salmela, Lindell, Ohtamaa, Jaakola, Jokipakka, Mäntylä - Komarov, Kontiola, T. Ruutu - Donskoi, J. Jokinen, Barkov - Pihlström, Immonen, Louhivaara - J. Pesonen, Kemppainen, Aaltonen
Slovensko: J. Laco - Meszároš, Graňák, Marek Ďaloga, J. Mikuš, Jurčina, Sersen, A. Jánošík - Gáborík, Surový, Tatar - Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Pánik, Bližňák, Bartovič - Miklík, M. Daňo, T. Kopecký - od 51. min Dravecký

Hudáčkova vysoká hokejka

Hneď v úvode duelu mal veľkú šancu Tatar, no mieril tesne vedľa súperovej bránky. Na opačnej strane J. Laco vynikajúcimi zákrokmi zneškodnil pokusy Fínov. V 6. min pálil len popri fínskej bránke Bartovič. Severskému tímu sa aj v rovnovážnom stave darilo na dlhší čas nasťahovať pred slovenskú bránku, no takmer zahrmelo na opačnej strane.

V 12. min puk skončil za Sarosom, no gól neplatil pre Hudáčkovu hru s vysokou hokejkou, čo potvrdil aj videorozhodca Brent Reiber zo Švajčiarska. Slovenský gólman v úvodnej časti zachránil svoj tím od viacerých gólov, šance mali T. Ruutu, Immonen i Mäntylä. Druhú časť odštartovali Slováci oslabením, v ktorom opäť „čaroval“ J. Laco. Na opačnej strane si fínsky defenzíva ustrážila prenikajúceho Jurča. Slováci potom mali šancu hrať dve nekompletné presilovky, z toho 25 sekúnd o dvoch korčuliarov.

Gól do prázdnej

Sarosa ohrozili Miklík či Gáborík, ale skóre sa nemenilo. V oslabení potom unikol Bližňák, ale o zakončenie sa pokusil až spoza súperovej bránky.  Na začiatku tretej tretiny J. Laco zachránil pri šanciach Donskoia i J. Pesonena, skóre sa nemenilo ani po strele Surového.

Prvý presný zásah duelu dosiahol v 51. min Donskoi, ktorý prekonal J. Laca tečom strely Lindella. Ten prišiel vinou jedného z Fínov o hokejku, no videorozhodca Reiber potvrdil gólový verdikt.

Druhýkrát prekonal slovenského gólmana o päť minút neskôr Aaltonen, ktorý našiel miesto medzi betónmi J. Laca. V závere hrali Slováci power-play a Komarov do prázdnej bránky upravil na konečných 0:3.

"Veril som do konca zápasu, že to zvládneme, ale bez gólov sa nedá zvíťaziť. Nedarí sa nám ich dávať. Hráme vyrovnanú partiu, ale bohužiaľ, inkasujeme gól, a potom sa dostaneme do kŕča. Nie je možné, aby boli brankári proti nám neustále vyhlásení za najlepších hráčov," povedal po zápase Tomáš Tatar.

Tabuľka B-skupiny:
1. Rusko 5 4 0 0 1 25:11 12
2. Fínsko 5 4 0 0 1 16:5 12
3. USA 5 4 0 0 1 14:9 12
4. Bielorusko 5 3 0 1 1 15:14 10
5. Slovensko 5 1 2 0 2 11:11 7
6. Nórsko 5 2 0 0 3 9:16 6
7. Dánsko 5 0 0 1 4 6:18 1
8. Slovinsko 5 0 0 0 5 7:19 0

Proti Rusom bude brániť Hudáček

V šiestom zápase v ostravskej B-skupine proti Rusku dostane po prvý raz na šampionáte v slovenskej bránke šancu Július Hudáček. Jánovi Lacovi, ktorý odchytal prvých päť stretnutí na turnaji, dopraje tréner Vladimír Vůjtek oddych.

Kouč to uviedol na tlačovej konferencii po prehre s Fínskom. Hudáček tak absolvuje ostrú premiéru na MS, dosiaľ si na svetových šampionátoch nezachytal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok