Cameron jasným víťazom volieb, zostaví jednofarebnú vládu

TASR TA3 ČTK
8.5.2015 09:10

Úradujúci britský premiér David Cameron, ktorého Konzervatívna strana ovládla parlamentné voľby, zopakoval svoj prisľúb vypísať referendum o ďalšom zotrvaní krajiny v EÚ. Líder konzervatívcov taktiež potvrdil zámer posilniť postavenie Škótov.

Očakával sa tesnejší výsledok

Konzervatívna strana získala vo voľbách väčšinu, obsadí 331 z 650 parlamentných kresiel. Premiér David Cameron ostane v premiérskom úrade v silnejšej pozícii než v minulom volebnom období.

Premiér Cameron podľa vlastných slov oznámi kráľovnej Alžbete II., že má dostatočnú podporu na vytvorenie vlády.
Podľa volebných prieskumov sa očakával tesnejší výsledok.

Labouristická strana utrpela porážku, obzvlášť v Škótsku, kde s veľkým náskokom získali drvivú väčšinu nacionalisti zo Škótskej národnej strany.

Ed Miliband rezignoval

Vodca britskej labouristov Ed Miliband odstúpil zo svojho postu. Dôvodom je výsledok strany v parlamentných voľbách, tvrdí agentúra DPA s odvolaním sa na britský spravodajský web BBC.

Miliband vyhlásil, že jeho strana zažila "veľmi rozčarovanú" noc po tom, ako predbežné výsledky volieb ukázali, že labouristi veľmi zaostávajú za konzervatívcami premiéra Camerona.

"Toto bola pre Labouristickú stranu veľmi sklamaná a ťažká noc," povedal Miliband svojim prívržencom po tom, ako si udržal svoje parlamentné kreslo za Doncaster v severnom Anglicku.

Miliband priznal porážku a dodal, že je mu "hlboko ľúto", k čomu došlo inde v Británii, obzvlášť v Škótsku, kde podľa jeho slov stranu zmietol nárast nacionalizmu.

Odstúpil aj Clegg a Farage

V prejave pred televíznymi kamerami k voličom povedal, že musí z výsledkov parlamentých volieb vyvodiť dôsledky. Cleggova strana je momentálne v koalícií s konzervatívcami premiéra Davida Camerona.

Zo svojho vedúceho postu v strane odstúpil aj vodca euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage po tom, ako prehral vo svojom volebnom obvode.

Farage vo svojom prejave k odstúpeniu obvinil zo svojej prehry potenciálnych voličov strany UKIP, že si vybrali radšej konzervatívcov z obavy pred koalíciou labouristov a škótskych nacionalistov, doplnila agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok