Konzervatívci majú podľa odhadov najviac mandátov, nie však väčšinu

TA3 SITA
7.5.2015 23:27

Konzervatívna strana súčasného premiéra Davida Camerona sa podľa povolebných odhadov stala víťazom britských parlamentných volieb. Odhady hovoria, že konzervatívci získajú 319 kresiel v 650 člennom parlamente, čo je o deväť viac než v posledných voľbách.

Liberálni demokrati prepadli

Konzervatívna strana však nemá parlamentnú väčšinu a bude musieť vytvoriť koalíciu. Labouristická strana Eda Milibanda by mala mať 239 poslancov.

Doteraz tretia najsilnejšia strana v britskom parlamente, Liberálni demokrati, ktorú vedie Nick Clegg, získala podľa povolebných odhadov len desať parlamentných kresiel. Je to o 47 menej než v roku 2010. Liberálni demokrati sú teraz vo vládnej koalícii s konzervatívcami.

Krajná pravica len s dvoma kreslami

Na treťom mieste v terajších voľbách skončila stredoľavicová separatistická Škótska národná strana, ktorá získala 58 poslancov. Krajne pravicová Strana pre nezávislosť Spojeného kráľovstva (UKIP), ktorú vedie Nigel Farage, získala len dve kreslá. Rovnaký počet bude mať aj Strana zelených.

Premiér Cameron prisľúbil prehodnotenie vzťahov s EÚ v prípade víťazstva jeho konzervatívcov. S úniou chce vyjednávať o nových podmienkach členstva Británie v bloku, pričom dôraz kladie na oblasť imigrácie. Následne chce Cameron nové podmienky predložiť na zhodnotenie občanom a do konca roka 2017 uskutočniť referendum o pokračovaní členstva alebo vystúpení z EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok