Američania dodajú Izraelu supermoderné stíhačky typu F-35

TASR
30.4.2015 19:07

Spojené štáty dodajú Izraelu na budúci rok nové stíhačky typu F-35, oznámil to americký viceprezident Joe Biden. Podľa jeho slov majú pomôcť Izraelu zachovať si vojenskú prevahu na Blízkom východe.

Američania dodajú Izraelu supermoderné stíhačky typu F-35
SITA/AP

Izrael s kvalitatívnou výhodou

V rámci osláv Dňa nezávislosti Izraela vo Washingtone Biden opísal stíhačku F-35 ako "našu najlepšiu". Izrael bude podľa jeho slov jedinou krajinou na Blízkom východe, ktorá bude mať tento bojový stroj piatej generácie, vybavený najmodernejšou technológiou stealth.

Americký viceprezident zároveň prisľúbil, že Spojené štáty zaistia Izraelu jeho "kvalitatívnu výhodu". Izrael obdrží do roku 2021 celkovo 14 stíhačiek typu F-35, pričom jedna stojí 110 miliónov dolárov.

f 35 show 800px (SITA AP).jpg

USA a Izrael zlepšujú pošramotené vzťahy

Bidenova účasť na oslavách, ktoré organizovalo izraelské veľvyslanectvo, bola znamením, že Biely dom sa snaží znížiť napätie po nezhodách medzi americkým prezidentom Barackom Obamom a izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom ohľadne jadrových rozhovorov s Iránom a diplomacie na Blízkom východe.

Biden vyhlásil, že dohoda s Iránom bude možná len v tom prípade, ak bude Teherán súhlasiť s prísnymi medzinárodnými kontrolami svojich jadrových zariadení.

F-35 Lightning II je jedna z najsofistikovanejších stealth stíhačiek piatej generácie

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok