Putin zrušil zákaz na dodanie protiraketového systému do Iránu, Izrael protestuje

SITA TA3
13.4.2015 19:35

Ruský prezident Vladimir Putin dekrétom zrušil zákaz dodať do Iránu moderný protiraketový systém typu S-300. Rusko uzavrelo s Teheránom kontrakt v hodnote 800 miliónov dolárov ešte v roku 2007. Vývoz systému protivzdušnej obrany pod tlakom Západu zakázal v roku 2010 vtedajší prezident Dmitrij Medvedev.

Embargo padlo ako dôsledok dohody so Západom

Zmrazenie dodávok podľa Moskvy súviselo so zavedením medzinárodných sankcií proti Iránu za jeho jadrový program. Irán následne podal sťažnosť na medzinárodnom arbitrážnom súde v Ženeve na ruského vývozcu zbraní Rosoboronexport, od ktorého žiada odškodné v sume štyroch miliárd dolárov, súd vo veci však ešte nerozhodol.

Rusko sa rozhodlo protiraketový systém do Iránu dodať potom, čo Teherán a medzinárodné spoločenstvo dosiahli minulý týždeň dohodu, na základe ktorej má Irán výmenou za ukončenie sankcií obmedziť sporný nukleárny program a umožniť jeho kontrolu.

Izrael zostáva v otázke Iránu neoblomný

Ruské rozhodnutie predať Iránu moderný protiraketový systém je "priamy dôsledok" rámcovej jadrovej dohody medzinárodného spoločenstva s islamskou republikou, uviedoli izraelské zdroje. Židovský štát už predtým ostro kritizoval dohodu presadzovanú USA s tým, že oslobodzuje Irán od sankcií, zatiaľ čo jeho jadrový program ostáva v prevažnej miere intaktný.

Izrael je presvedčený, že Irán stále plánuje vyrobiť atómovú zbraň. Minister tajných služieb a strategických záležitostí Juval Steinitz preto povedal, že rámcová dohoda pomohla legitimizovať Irán a vydláždila cestu oznámeniu Ruska.

"Toto je priamy dôsledok legitimity, ktorú Irán získal zo vznikajúcej jadrovej dohody," uviedol Steinitz. Podľa jeho slov tiež zbrojná dohoda ukazuje, že Teherán plánuje využiť oslobodenie sa od ekonomických sankcií na nákup zbraní a nie na zlepšenie životných podmienok obyvateľstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok