Česko sa rozlúčilo s expremiérom Stanislavom Grossom

TA3 TASR
22.4.2015 16:17

Česko sa prvýkrát v ponovembrovej histórii rozlúčilo s politikom, ktorý zastával post predsedu kabinetu. V Prahe pochovali Stanislava Grossa, ktorý podľahol ťažkej nevyliečiteľnej chorobe.

Zeman sa rozlúčky nezúčastnil

Do vyšehradskej baziliky prišli aj viacerí súčasní i bývalí poprední politici vrátane predsedu českej vlády a šéfa sociálnych demokratov Bohuslava Sobotku, ministra zahraničných vecí Lubomíra Zaorálka či ministra vnútra Milana Chovanca.

Na Vyšehrad dorazili aj dvaja bývalí predsedovia vlády, Jan Fischer a Jiří Paroubek, ako aj desiatky prevažne starších občanov. Nechýbali ani viacerí niekdajší Grossovi politickí oponenti, napríklad ľudovec Jan Kasal.

Český prezident Miloš Zeman, ktorý Grossovi svedčil na svadbe, na rozlúčku neprišiel, ako to už vopred avizoval.
Vo vnútri baziliky ticho hral organ, zatiaľ čo ľudia ticho prechádzali okolo rakvy, vedľa ktorej boli Grossove fotografie, kvety a vence od rodiny priateľov a rôznych organizácií.

Najmladší predseda českej vlády v dejinách

Po verejnej rozlúčke sa v kostole konal krátky uzavretý smútočný obrad pre pozvaných členov rodiny a najbližších priateľov, po skončení ktorého sa rozozvučali zvony. Rakvu s ostatkami potom odviezli v sprievode pozostalých na cintorín.

V júli 2004 sa Gross - vo veku 34 rokov - stal najmladším predsedom českej vlády v dejinách. Vo funkcii bol do apríla roku 2005, keď podal demisiu v súvislosti s nejasným financovaním kúpy svojho bytu. V septembri 2005 sa vzdal aj funkcie predsedu ČSSD, odišiel z vysokej politiky a venoval sa advokácii. Zomrel 16. apríla 2015 na následky amyotrofickej laterálnej sklerózy.

Väčšina politikov spomínala na Stanislava Grossa ako na výraznú osobnosť českej politiky. Podľa názoru mnohých ale nezvládol fakt, že sa stal premiérom vo veľmi mladom veku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok