Le Pen sa po hádke s dcérou vzdáva kandidatúry v regionálnych voľbách

SITA
13.4.2015 16:47

Zakladateľ francúzskej krajne pravicovej strany Národný front Jean-Marie Le Pen vyhlásil, že po medializovanej roztržke s dcérou Marinou nemá záujem o stranícku kandidatúru vo voľbách do regionálnych orgánov, ktoré sa majú konať v decembri.

Le Pen sa po hádke s dcérou vzdáva kandidatúry v regionálnych voľbách
SITA

Le Pen za seba ponúkol náhradu

Na otázku denníka Le Figaro týkajúcu sa možnej kandidatúry v južnom regióne Provence-Alpes-Côte d'Azur odpovedal: "Nie, aj keď si myslím, že som najlepším kandidátom". Silné väzby medzi jeho rodinou a stranou v rozhovore potvrdil vyjadrením, že najlepšou náhradou vo voľbách by bola jeho vnučka Marion Maréchalová-Le Penová.

Osemdesiatšesťročný čestný predseda FN známy ako bývalý výsadkár tiež povedal, že je z dcéry sklamaný a nemieni odísť z politiky, ako od neho požaduje. Rozhodnutie nekandidovať zdôvodňuje rizikom "nebezpečného oslabenia" strany terajšou krízou, ktorú považuje za vážnu, ale neopodstatnenú.

Le Penová sa chce uchádzať o post prezidenta

Marine Le Penová sa začiatkom apríla opätovne dištancovala od sporných vyjadrení otca, podľa ktorého boli nacistické plynové komory počas druhej svetovej vojny len "detailom", a označila ich za úmyselnú provokáciu. Šéfka FN a europoslankyňa patriaca medzi najpopulárnejších politikov vo Francúzsku následne zašla ešte ďalej, keď minulú stredu vyhlásila, že nepodporí kandidatúru otca v regionálnych voľbách.

Požaduje tiež prerokovanie jeho ďalšej úlohy v strane počas najbližšieho zasadnutia vedenia naplánovaného na piatok. Le Penová sa chce v roku 2017 opätovne uchádzať o post francúzskeho prezidenta a v záujme úspechu sa snaží dištancovať od extrémistických názorov svojho otca. Jeana-Marieho Le Pena už v minulosti usvedčili z podnecovania k rasovej nenávisti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok