Le Pen sa rozhádal s dcérou, pre nestora ultrapravičiarov je zradkyňa

ČTK TASR
8.4.2015 13:27

Vo Francúzsku eskaluje konflikt medzi šéfkou nacionalistického Národného frantu a jej otcom, nestorom európskych ultrapravičiarov, ktorý stranu zakladal.

Le Pen sa rozhádal s dcérou, pre nestora ultrapravičiarov je zradkyňa
SITA

Sabotuje začlenenie do mainstreamu

Predsedníčka francúzskeho Národného frontu (FN) Marine Le Penová obvinila svojho otca Jeana-Marieho Le Pena, že sabotuje jej úsilie o začlenenie tejto nacionalisticko-populistickej strany do politického mainstreamu.      

Jean-Marie Le Pen (86), zakladateľ a súčasný čestný predseda FN, minulý týždeň obhajoval svoj kontroverzný výrok označujúci nacistické plynové komory za "detail histórie".      

V utorok zase nazval v Španielsku narodeného francúzskeho premiéra Manuela Vallsa "prisťahovalcom" a obhajoval Philippa Pétaina, vodcu vojnového francúzskeho režimu spolupracujúceho s nemeckými nacistami.

Dcéra-zradkyňa

"Zdá sa, že Jean-Marie Le Pen si osvojil stratégiu, ktorá je niekde na pomedzí spálenej krajiny a politickej samovraždy," komentovala otcove vyjadrenia šéfka FN.      

Titul čestného predsedu podľa nej neoprávňuje Le Pena na "vulgárne provokácie", ktoré škodia nielen jej ako šéfke FN, čo bolo zrejme ich cieľom, ale negatívne zasahujú celú stranu. "Človek býva zradený len svojimi ľuďmi," reagoval podľa médií Le Pen na adresu svojej dcéry v rozhovore, ktorý v tomto týždni zverejní denník Rivarol.

V roku 2011 jej odovzdal žezlo

Le Pen odovzdal vedenie FN svojej dcére v roku 2011 s ohľadom na svoj vysoký vek. Nová líderka sa snaží zbaviť stranu obvinení z antisemitizmu a rozšíriť voličskú základňu FN pred prezidentskými voľbami v roku 2017, v ktorých sa chystá kandidovať. Podľa prieskumov by mohla postúpiť do druhého kola volieb, hoci jej víťazstvo nie je pravdepodobné.     

Marine Le Penová v tejto súvislosti odsúdila snahy svojho otca stať sa oblastným lídrom strany v regióne Provensalsko-Alpy–Azúrové pobrežie pre decembrové lokálne voľby. FN tam dúfa v značné posilnenie svojich pozícií po úspechoch v nedávnych regionálnych voľbách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok