Poliaci si pripomínajú výročie pádu prezidentského špeciálu, dodnes vyvoláva spory

TA3 SITA
10.4.2015 09:51

Poľsko si pripomína piate výročie havárie prezidentského špeciálu pri ruskom Smolensku. Pri nevydarenom pokuse o pristátie vtedy zahynulo všetkých 96 osôb na palube vrátane poľského prezidenta Lecha Kaczynského a jeho manželky Marie.

Spory medzi Rusmi a Poliakmi

Poľsko si pripomína piate výročie havárie lietadla s poľskou vládnou delegáciou pri ruskom Smolensku. Spomienky, koncerty a modlitby sa začali uskutočňovať od skorého rána.

Ruskí vyšetrovatelia tvrdia, že nie sú schopní prísť ku konečnému záveru, čo spôsobilo pád lietadla s delegáciou poľského prezidenta Lecha Kaczynského, pretože Poľsko neodpovedá na požiadavky o určité informácie.

V stanovisku zverejnenom deň pre 5. výročím nešťastia vyšetrovatelia uviedli, že väčšina ich práce je hotová, avšak nedostatok poľských informácií je jednou z vecí, ktorá im znemožňuje prípad uzavrieť. Čo im má Poľsko dodať, nešpecifikovali.

Zahynula elita krajiny

Lietadlo s vládnou delegáciou vrátane Kaczynského, jeho manželky, guvernéra poľskej centrálnej banky či armádnych veliteľov havarovalo 10. apríla 2010 pri ruskom Smolensku a okrem prezidenta pritom zahynulo aj všetkých ostatných 95 ľudí na palube.

Poľskí vyšetrovatelia vinia z nehody posádku, ktorá sa rozhodla pristáť aj napriek hustej hmle. Členovia delegácie sa podľa nich v posledných minútach zdržiavali v pilotnej kabíne a naliehali na posádku, aby pristála i napriek nepriaznivým podmienkam. Varšava však pripisuje zodpovednosť aj ruským letovým dispečerom, ktorí posádke údajne neposkytli dostatočne presné informácie. Ruskí vyšetrovatelia vo štvrtok odmietli, že by vinu niesli aj dispečeri.

Poľská delegácia smerovala na spomienkové podujatie v ruskej Katyni pri príležitosti 70. výročia zavraždenia 22 tisíc poľských dôstojníkov a príslušníkov inteligencie príslušníkmi sovietskej tajnej služby.

Tlačili na posádku?

Stanica RMF FM uviedla, že podľa prepisu nahrávky zo zvukového záznamníka bola posádka znepokojená správami o podmienkach na cieľovom letisku a zvažovala návrat, vyvíjali však na ňu nátlak, aby prezident nemusel zrušiť svoju účasť na spomienke.

Približne 15 minút pred nárazom šéf diplomatického protokolu na ministerstve zahraničných vecí povedal kapitánovi, že pristátie "budú skúšať dovtedy, kým sa to nepodarí", informovala RMF FM.

Veliteľ poľských vzdušných síl Andrzej Blasik, ktorý bol v lietadle ako cestujúci, bol údajne takisto v kokpite a iba 41 sekúnd pred nehodou povedal pilotom, že "to ľahko dokážu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok