Vládne budovy vrátane Bieleho domu a Kapitolu postihol výpadok elektriny

TASR
7.4.2015 21:22

Výbuch v elektrárni v štáte Maryland zrejme spôsobil dočasné výpadky elektrickej energie vo viacerých častiach hlavného mesta USA Washingtonu a na jeho predmestiach.

Vládne budovy vrátane Bieleho domu a Kapitolu postihol výpadok elektriny
SITA

Dôvodom bol výbuch elektrárne

Výpadky elektriny sa dotkli aj niekoľkých vládnych objektov vrátane budov Bieleho domu, ministerstiev zahraničných vecí a spravodlivosti a Kapitolu. Prerušenie dodávok elektrickej energie do vládnych budov nemalo súvis s terorizmom. Podľa zdroja výpadky elektriny vo Washingtone nastali v dôsledku výbuchu v elektrárni v susednom štáte Maryland.

Pre výpadok elektriny museli prerušiť denný spravodajský brífing na ministerstve zahraničných vecí. Hovorkyňa ministerstva tak stretnutie s novinármi ukončila v tme. Podľa rezortu diplomacie po zlyhaní prívodov elektrickej energie nemali elektrinu v hlavnom objekte ministerstva ani vo vedľajších budovách.

Komplex Kapitolu, sídlo Kongresu Spojených štátov, bol podľa nemenovaného zdroja v prevádzke, museli však v ňom použiť záložný generátor. V Bielom dome vypadol prúd nakrátko napoludnie, po niekoľkých sekundách ho obnovili.

Pomohli záložné systémy

Niekoľko staníc washingtonského metra zaplo po zlyhaní elektrického prúdu núdzové osvetlenie a mestská hromadná doprava bola v prevádzke vďaka záložným systémom, uviedol mestský dopravný podnik. Výpadok elektriny zasiahol tiež celý areál Marylandskej univerzity, ako aj niekoľko múzeí, z ktorých evakuovali návštevníkov.

Hovorkyňa ministerstva národnej bezpečnosti uviedla, že vo Washingtone sa dotkol približne 8000 zákazníkov.
Energetická spoločnosť Pepco výpadky prúdu preveruje. Hovorca Sean Kelly uviedol, že firma zatiaľ nedisponuje údajmi o celom rozsahu či množstve zasiahnutých odberateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok