Netanjahu po kritike zmiernil rétoriku ohľadne palestínskeho štátu

SITA
19.3.2015 20:24

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu niekoľko dní po volebnom víťazstve vyhlásil, že zostáva oddaný myšlienke palestínskej štátnosti, ktorej uskutočnenie si však vyžaduje lepšie podmienky v regióne.

Netanjahu po kritike zmiernil rétoriku ohľadne palestínskeho štátu
SITA/AP

Podľa vyjadrenia Netanjahua v televíznom rozhovore "nezmenil svoju politiku" a "nikdy neodvolal svoju reč" z roku 2009, keď sa prvýkrát vyslovil za vytvorenie demilitarizovaného palestínskeho štátu uznávajúceho Izrael ako vlasť Židov.

V závere predvolebnej kampane sa pritom snažil osloviť prívržencov izraelskej ultrapravice ubezpečením, že v prípade jeho zotrvania pri moci palestínsky štát nevznikne. Vyvolal tak ostrú kritiku zo strany USA, ktoré v stredu ohlásili "prehodnotenie" svojho prístupu k Izraelu. Na pokračovanie úsilia o dosiahnutie takzvaného dvojštátneho riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu vyzvali aj EÚ či OSN.

"Nechcem jednoštátne riešenie, chcem udržateľné mierové dvojštátne riešenie, ale na to sa musia zmeniť okolnosti... Každé územie, ktoré sa na Blízkom východe uvoľní, zaberajú islamistické sily," povedal Netanjahu, pričom vyjadril znova obavu, že by sa mohol zopakovať scenár z Pásma Gazy, ktoré v roku 2007 krátko po stiahnutí izraelských síl ovládlo radikálne hnutie Hamás hlásajúce zničenie Izraela.

Utorňajšie predčasné voľby v Izraeli vyhrala Netanjahuova pravicová strana Likud. V 120-člennom parlamente bude mať 30 kresiel. Novú vládu chce Netanjahu vytvoriť v priebehu niekoľkých týždňov a v prípade úspechu bude najdlhšie vládnucim izraelským lídrom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok