Netanjahuovu predvolebnú rétoriku označila opozícia za rasistickú

TA3 TASR
19.3.2015 14:48

Vodca izraelského stredoľavého Sionistického zväzu Jicchak Herzog obvinil doterajšieho premiéra Benjamina Netanjahua, že parlamentné voľby vyhral vďaka klamstvám. Netanjahu napríklad vyhlásil, že vo funkcii premiéra nikdy nedovolí, aby vznikol palestínsky štát.

Konečné výsledky volieb

Pravicová strana Likud premiéra Benjamina Netanjahua získala v predčasných parlamentných voľbách v Izraeli podľa konečných výsledkov 30 kresiel. Oznámila to ústredná volebná komisia.

Spoločne s pravicovými a ultraortodoxnými stranami a s centristickou stranou Kulanu bývalého ministra Mošeho Kachlona, ktorému Netanjahu ponúkol v novej vláde kreslo ministra financií, by mal mať Likud v 120-člennom Knesete väčšinu 67 kresiel.

Tieto výsledky už zahŕňajú hlasy vojakov a diplomatov, ktorí sú v zahraničí, hospitalizovaných pacientov i väzňov.

Stredoľavý Sionistický tábor bude mať 24 kresiel.

Arabi tretí najsilnejší

Spojená kandidátka arabských strán Chadaš, Balad, Ta'al a Ra'am skončila s 13 kreslami, čo je o jedno menej, ako predpovedali neúplné výsledky, naďalej je však treťou najväčšou silou v parlamente.

Keďže vodca Sionistického tábora Jicchak Herzog vyhlásil, že jeho aliancia nevstúpi do Netanjahuovej koalície, líder Spojenej kandidátky Ajman Odeh sa nestane prvým arabským vodcom parlamentnej opozície v dejinách Izraela, ako dúfal.

Do parlamentu sa ďalej dostali centristické strany Ješ atid (11 kresiel) a Kulanu (10), ultrapravicové strany Židovský domov (8) a Jisrael bejtenu (Izrael náš domov, 6 mandátov), ultraortodoxné strany Šas (7) a Zjednotený judaizmus Tóry (6) a ľavicová liberálna strana Merec (4).

Tretia ultraortodoxná strana, Jachad (Spoločne), ktorú založil v decembri 2014 bývalý dlhoročný predseda sefardskej náboženskej strany Šas Eli Jišaj, v parlamente nebude. Nedosiahla minimálnu hranicu - 3,25 percenta hlasov - pre vstup do Knesetu.

Účasť presiahla očakávania

Účasť voličov dosiahla 72,36 percenta, čo je o štyri percentá viac ako pri posledných parlamentných voľbách v roku 2013.

V novom Knesete bude desať subjektov:

- Likud (30 mandátov) - strana premiéra Benjamina Netanjahua
- Sionistický tábor (24 mandátov) - stredoľavá koalícia Jicchaka Herzoga a Cipi Livniovej
- Spojená kandidátka (arabských politických strán) (13 mandátov), vedie ju Ajman Odeh
- Ješ atid (11 mandátov) - centristická strany bývalého ministra financií Jaira Lapida
- Kulanu (10 mandátov), stredopravá strana bývalého ministra Mošeho Kachlona
- Židovský domov (8) - proosadnícka, ultranacionalistická strana ministra hospodárstva Naftaliho Bennetta
- Šas (7) - ultraortodoxná strana
- Jisrael bejtenu (Izrael náš domov, 6 mandátov) - ultranacionalistická strana ministra zahraničných vecí Avigdora Liebermana
- Zjednotený judaizmus Tóry (6) - ultraortodoxná strana
- Merec (5) - umiernená ľavicová liberálna strana

Vláda národnej jednoty nemožná

Vodca izraelskej stredoľavej koalície Sionistický tábor Jicchak Herzog dnes vyhlásil, že jeho aliancia nevstúpi do budúcej vlády. Obvinil tiež premiéra Benjamina Netanjahua z rasizmu.

Herzog v armádnom rozhlase povedal, že Sionistická únia, ktorú v utorkových parlamentných voľbách napriek priaznivým prieskumom porazila Netanjahuova pravicová strana Likud, bude sedieť v opozícii a voči "úzkej pravicovej vláde".

Posledné výsledky sčítania hlasov ukazujú, že Sionistický tábor bude mať v 120-člennom parlamente 24 kresiel a Likud ich obsadí 30.

Obvinenia z rasizmu

Herzog kritizoval Netanjahuovu predvolebnú kampaň s tým, že v nej boli "náznaky rasizmu" a bola založená na "lžiach, nepriateľstve a šírení strachu".

Netanjahu v snahe podnietiť na poslednú chvíľu voličov, aby išli hlasovať, vyhlásil, že arabskí občania Izraela hlasujú "v húfoch" a ohrozujú roky vlády jeho strany Likud. Týmito vyjadreniami si vyslúžil obvinenia z rasizmu zo strany izraelských Arabov i výčitku od Bieleho domu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok