Netanjahu vyhral predčasné parlamentné voľby v Izraeli, favoritom nebol

TA3 TASR
18.3.2015 09:27

Víťazom predčasných parlamentných volieb v Izraeli je vládnuca strana Likud premiéra Benjamina Netanjahua. Vyplýva to zo zrátania takmer 100 percent odovzdaných hlasov, hoci podľa odhadov zverejnených tesne po skončení hlasovania mali byť výsledky volieb tesné.

Netanjahu vyhral predčasné parlamentné voľby v Izraeli, favoritom nebol
SITA/AP

Likud bude mať 30 kresiel

Po sčítaní 99,5 percenta z takmer štyroch miliónov odovzdaných hlasov získal Likud 23,26 percenta hlasov a v 120-člennom parlamente, Knesete, bude mať s najväčšou pravdepodobnosťou 30 kresiel.

Sionistický tábor získal 18,73 percenta a teda 24 kresiel
, oznámili webové stránky novín Ynet a Haarec.
Očakáva sa, že Jednotná arabská kandidátka (Ta'al) skončí so 14 kreslami ako tretie najväčšie parlamentné zoskupenie, napísal Haarec.

Z menších strán bude mať podľa tohto zdroja centristická Ješ atid (Budúcnosť existuje) 11 kresiel a ďalšia centristická strana - Kulanu - Mošeho Kahlona, ktorý sa odtrhol od Likudu, 10 kresiel. Pravicový Židovský domov (ha-Bajit ha-Jehudi) smeruje k ôsmim kreslám a Izrael náš domov (Jisra'el Bejtejnu) k šiestim.

Voľby nepotvrdili výsledky prieskumov

Náboženské strany Šas a Zjednotený judaizmus Tóry by mali mať po sedem kresiel a ľavicová strana Merec štyri kreslá. Konečné výsledky nie sú ešte stále známe. V predvolebných prieskumoch pritom Netanjahu zaostával za Jicchakom Herzogom, svojím oponentom z Izraelskej strany práce a vodcom Sionistického tábora. 

Podľa odhadov volebných výsledkov - tzv. exit pollov - dosiahol Likud približne rovnaký volebný výsledok ako Sionistický tábor, oba bloky mali mať po približne 27 kresiel. Herzog v reakcii na to povedal, že aj on rokuje s ďalšími stranami o vytvorení novej vlády.

Netanjahu nestráca čas

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal, že pozval ďalších pravicových politikov, aby spolu s ním vytvorili"bez odkladu" koaličnú vládu po tom, ako si jeho  stredopravá strana Likud viedla v utorňajších parlamentných voľbách lepšie ako sa očakávalo.

"Dosiahli sme veľké víťazstvo nacionalistického tábora na čele s Likudom," povedal s úsmevom Netanjahu svojim stúpencom vo volebnom štábe strany v Tel Avive. Dodal, že hovoril s šéfmi pravicových strán a vyzval ich na urýchlené vytvorenie "silnej a stabilnej" koalície.

Davy jeho stúpencov skandovali pritom heslá proti vytvoreniu vlády národnej jednoty Likudu s opozičným stredoľavým Sionistickým táborom. Vodca izraelskej opozície Jicchak Herzog zatelefonoval premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a zablahoželal mu k víťazstvu v parlamentných voľbách.

Palestínčania sú sklamaní

V reakcii na výsledok  izraelských parlamentných volieb urýchli Palestínska samospráva proces svojej žaloby proti Izraelu za vojnové zločiny na Medzinárodnom trestnom súde v holandskom Haagu. Vyhlásil to hlavný palestínsky vyjednávač Sáib Iríkát.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu bude vytvárať novú vládu a "už vyhlásil, že je proti založeniu palestínskeho štátu", upozornil Iríkát. "Je jasné, že v Izraeli nie je žiadny partner pre mierový proces,"povedal vyjednávač.

"Teraz je jasné, že izraelská spoločnosť je za pochovanie mierového procesu, za pochovanie riešenia dvoch vedľa seba existujúcich štátov a za pokračovanie diktátu a osídľovania," dodal Iríkát.

Viac nám povedala naša spolupracovníčka Jana Machatová

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok