Netanjahu nie je favoritom volieb, zachraňuje ho Chuck Norris

TA3
17.3.2015 17:37

Herec Chuck Norris sa rozhodol jednoznačne postaviť za súčasného izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý sa uchádza v parlamentných voľbách o dôveru Izraelčanov.

Netanjahu nie je favoritom volieb, zachraňuje ho Chuck Norris
SITA/AP

Proti silám zla

Netanjahu si od amerického herca akčných filmov vyslúžil v propagačnom videu jasné podporné vyjadrenie. Je to podľa neho "líder, ktorý má odvahu a víziu postaviť sa silám zla, ktoré ohrozujú nielen Izrael, ale aj USA."

O americkom akčnom hercovi sa s iróniou hovorí, že povolil Bohu stvoriť svet a rozplače aj cibuľu. Na pochybnosti, prečo sa angažuje aj za hranicami USA, odpovedal: "Urobil som tri filmy v Izraeli a Delta Force je môj obľúbený." Tento film je jedna z akčných klasík 80. rokov. Norris ako vojak amerického komanda musí zachraňovať pasažierov izraelského lietadla, ktoré uniesli pakistanskí teroristi.

Dokáže akčný hrdina ovplyvniť voľby?

Norrisove podporné video prišlo na poslednú chvíľu. Od rána sú v Izraeli otvorené volebné miestnosti. Predvolebné prieskumy ukazujú, že Netanjahuova strana Likud by mohla získať len 21 mandátov z celkového počtu 120.

Netanjahuovým súperom zo Sionistického zväzu, ktorý tvoria labouristi Jicchaka Herzoga a strana Pohyb Cipi Livniovej, prieskumy pripisujú 25 mandátov.

Výsledky zrejme spôsobia dlhé koaličné jednanie a počíta sa dokonca aj s tým, že Izraelčania spoznajú vládu až o niekoľko týždňov.

Ikona konzervatívnej pravice

Norrisa vnímame predovšetkým ako herca akčných filmov, ktorého popularitu drží nad hladinou predovšetkým recesistické hnutie na internete. Norris slávu nevyužíval len v šoubiznise. Je aktívnym prívržencom americkej konzervatívnej politiky. Za vlády prezidenta Georgea Busha staršieho pôsobil ako poradca pre šport a telovýchovu. Organizuje školy pre problémové deti.

Norrisa oslovil Netanjahuov prejav pred kongresom. "Videl som muža, ktorý miluje svoju krajinu celým svojim srdcom a dušou," uviedol. Barack Obama, ktorý sa s Netanjahuom „nemusí,“ sa prejavu nezúčastnil a ani potom sa s izraelským premiérom nestretol.

Zaangažovanosť Chucka Norrisa do izraelskej politiky naznačuje, akou osobnosťou je Netanjahu pre veľkú časť amerických konzervatívcov.

Americký spravodajský magazín VOX píše, že k nemu vzhliadajú najmä pre oveľa agresívnejší štýl rétoriky, ktorý na rozdiel od Obamu používa voči potenciálnym zahraničným hrozbám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok