Medzi Kubou a USA po 15 rokoch obnovili priame telefonické linky

12.3.2015 11:29

Dosiaľ sa hovory z Kuby uskutočňovali len prostredníctvom tretej krajiny, čo bolo finančne nákladné. Kubánska štátna telekomunikačná spoločnosť Etesca uviedla, že obnovené spojenie bude spočiatku slúžiť len na telefonické hovory.

Medzi Kubou a USA po 15 rokoch obnovili priame telefonické linky
SITA/AP

Postupné oživovanie vzťahov

"Obnovenie priamej (telefonickej) komunikácie medzi Spojenými štátmi a Kubou prispieva k zabezpečeniu lepšej infraštruktúry a ku kvalitnejšej komunikácii medzi obyvateľmi a našimi dvoma krajinami," uviedla Etesca.

Obnovenie telefonických liniek medzi Kubou a USA je obsahom prvej z dohôd, ktorú krajiny podpísali po oznámení plánov na oživenie diplomatických väzieb z vlaňajšieho decembra.

Rozšírenie prístupu na internet

Rozhodnutie štátov privítala aj americká telekomunikačná firma IDT Domestic Telecom: "Dohoda v konečnom dôsledku uľahčí a zjednoduší našim zákazníkom volania priateľom a rodine na Kube."

Dôležitou súčasťou snáh Obamovej administratívy o obnovenie diplomatických vzťahov medzi USA a Kubou bola ambícia podporiť rast kubánskeho telekomunikačného sektoru. Washington tiež dúfa, že obnovenie telefonických liniek bude viesť na Kube k rozšíreniu prístupu na internet.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok