USA a Kuba rokovali o vzájomnom otvorení veľvyslanectiev

TASR TA3
23.1.2015 08:54

Spojené štáty a Kuba rokovali vo štvrtok v rámci prvotných rozhovorov o vzájomnom otvorení veľvyslanectiev. Kubánska strana však uviedla, že je ťažké obnovovať diplomatické vzťahy, kým je krajina stále na americkom zozname krajín, ktoré sponzorujú terorizmus, píše agentúra Reuters.

USA a Kuba rokovali o vzájomnom otvorení veľvyslanectiev
SITA/AP

Predstaviteľka amerického rezortu diplomacie pre záležitosti západnej hemisféry Roberta Jacobsonová opísala prvotné rokovania ako "pozitívne a produktívne". "V konkrétnych výrazoch sme diskutovali o krokoch k obnoveniu diplomatických vzťahov medzi našimi krajinami. Hovorili sme aj o vzájomnom otvorení ambasád a o tom, ako si predstavujeme prevádzku amerického veľvyslanectva v Havane," uviedla Jacobsonová pre novinárov.

Celkovo išlo už o druhé kolo prelomových rozhovorov, ktoré sa začali tento týždeň v kubánskej metropole. Jacobsonová je najvyššie postaveným americkým diplomatom, ktorý navštívil Kubu od roku 1980. Kubánsku delegáciu vedie Josefina Vidalová z oddelenia ministerstva zahraničných vecí pre vzťahy s USA.

"Na Kube končíme s politikou, ktorá bola už dlho po záruke. Ak totiž niečo, čo robíte 50 rokov, nefunguje, je čas skúsiť robiť niečo iné,"
povedal americký prezident Barack Obama na margo rozmrazovania diplomatických vzťahov s Kubou počas svojej utorňajšej správy o stave únie v Kongrese, pripomína agentúra DPA.
Obama so svojím kubánskym náprotivkom Raúlom Castrom vlani v decembri ohlásili plán na opätovné obnovenie diplomatických vzťahov, ktoré sa prerušili v roku 1961. Šéf americkej diplomacie John Kerry vyhlásil, že je ochotný stretnúť sa so svojím kubánskym rezortným partnerom, a to kedykoľvek a kdekoľvek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok