Najhoršie obavy sa potvrdili, hovorí o vyšetrovaní Nemcovovej vraždy jeho kolega

TA3, TASR, SITA,CTK
9.3.2015 13:25

Ilja Jašin si myslí, že islamisti za vraždou ruského opozičného vodcu Borisa Nemcova nestáli. Súd v Moskve poslal do väzby piatich podozrivých, ktorí sa mali údajne podieľať na vražde. O ich vine svedčia údajne aj dôkazy.

Spochybňuje verziu o nahnevaných Čečencoch

Kolega ruského opozičného politika Borisa Nemcova zastreleného nedávno v centre Moskvy odmietol ako nezmysel tvrdenia, že by ho chceli zabiť islamisti. Podľa slov Jašina je ich úlohou len odviesť pozornosť od skutočností, že vo vražde má prsty vláda.

Jašin sa tak vyjadril po tom, čo súd v Moskve obvinil v súvislosti s Nemcovovou vraždou na moste pri Kremli 27. januára Čečencov Zaura Dadajeva a Anzora Gubaševa a ďalších troch podozrivých zadržali. Dadajev sa podľa súdu priznal k podielu na usmrtení Nemcova. Čečenci boli údajne nahnevaní na zverejnenie karikatúr proroka Mohameda vo francúzskom satirickom magazíne Charlie Hebdo, ktoré Nemcov obhajoval.

"Naše najhoršie obavy sa potvrdili," uviedol na Twitteri Jašin, ktorý je spolulídrom malej Nemcovovej opozičnej strany. "Obvinia toho, čo stlačil spúšť, zatiaľ čo tí, čo v skutočnosti nariadili Nemcovovu vraždu, z toho vyjdú bez ujmy," napísal. Dodal tiež, že "nezmyselná teória vyšetrovateľov o islamistických motívoch sa hodí Kremľu a berie (prezidenta Vladimira) Putina mimo dostrel".

Zdroje z vyšetrovania: Zrejme to bol Dadajev

Vraždu opozičného vodcu má podľa všetkého na svedomí zadržaný čečenský občan Zaur Dadajev, vyplýva to z vyhodnotenia forenzných dôkazov. Uviedla to ruská agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenované zdroje z bezpečnostného prostredia.

"Výsledky forenzných testov, ktoré získali vyšetrovacie orgány, nám  umožňujú veriť, že Dadajev bol
tým, kto zastrelil Nemcova," uviedol tento zdroj. "No na sto percent si môžeme byť istí až vtedy,
keď bude nájdená vražedná zbraň," dodal.

Bývalého vicepremiéra zabili pri Kremli

Päťdesiatpäťročného Nemcova zastrelili neznámi páchatelia v centre Moskvy, keď kráčal po moste cez rieku Moskva. Opozícia vraždu označuje za pomstu za kritiku Kremľa ako aj jeho odhodlanosť odhaľovať korupciu na vysokých miestach.

Dni predtým, ako bol zavraždený, údajne pracoval na správe o vysielaní ruských vojakov do bojov na Ukrajinu. Putin, ktorý bol častým terčom Nemcovovej kritiky a podiel Rusov na kríze odmieta, jeho usmrtenie tvrdo odsúdil a označil za "hanebnú tragédiu".

Nemcovovi spolupracovníci sa však pýtajú, prečo polícii trvalo tak dlho prísť na miesto činu a hoci oblasť okolo Kremľa je prísne monitorovaná, páchateľ dokázal vystreliť šesť striel a nepozorovane utiecť.

Kadyrov o Dadajevovi: Šokovali ho karikatúry Charlie

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov vyhlásil, že jeden z mužov obvinených z vraždy ruského opozičného lídra Borisa Nemcova bol "hlboko veriaci" a šokovali ho karikatúry vo francúzskom satirickom týždenníku Charlie Hebdo.     

"Všetci, čo poznajú Zaura (Dadajeva), vedia, že je hlboko veriaci, ako aj to, že - ako všetci moslimovia - bol šokovaný aktivitami (francúzskeho týždenníka) Charlie (Hebdo) a výrokmi na podporu vydávania karikatúr," uviedol Kadyrov, ktorý potvrdil, že Dadajev bol príslušníkom čečenskej polície a bol vyznamenaný za svoje hrdinstvo. Vyjadrenie blízkeho Putinovho spojenca podporuje verziu vyšetrovateľov, podľa ktorej mal Nemcov zomrieť pre obhajovanie francúzskeho týždenníka.     

Kadyrov podľa agentúry RIA Novosti nariadil tajomníkovi čečenskej Rady bezpečnosti, aby prešetril, za akých okolností bol z ozbrojených zložiek ministerstva vnútra kaukazskej republiky prepustený Zaur Dadajev, ktorý je jedným z dvoch obvinených z Nemcovovej vraždy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok