K účasti na vražde Nemcova sa priznal jeden zo zadržaných Čečencov

TASR, TA3
8.3.2015 14:18

Zaur Dadajev, obvinený v prípade vraždy ruského politika Borisa Nemcova, sa priznal k účasti na tomto zločine. Oznámila to sudkyňa Basmanského obvodného súdu v Moskve. Ruské bezpečnostné sily zadržali okrem Dadajeva aj ďalších štyroch podozrivých.

K účasti na vražde Nemcova sa priznal jeden zo zadržaných Čečencov
SITA/AP

Dadajev vypovedal na súde

Zaur Dadajev, obvinený v prípade vraždy ruského politika Borisa Nemcova, sa priznal k účasti na tomto zločine, oznámila sudkyňa Basmanského obvodného súdu v Moskve.

"Dadajevova vina sa potvrdzuje jeho výpoveďou, ktorou sa priznal," uviedla sudkyňa Nataľja Mušnikovová. Súd rozhodol, že Dadajev zostane vo väzbe do 28. apríla.

Sudkyňa svoj verdikt o uvalení väzby zdôvodnila obavami, že Dadajev by sa mohol pokúsiť o útek, vyhrážať sa svedkom alebo zničiť dôkazy. Proti tomuto rozhodnutiu sa obvinený môže odvolať do troch dní. Dadajev a jeho advokát podľa agentúry RIA Novosti súd žiadali, aby do väzby vzatý nebol a bol vyšetrovaný na slobode.

Vyznamenanie od Putina

Ukrajinský televízny 5. kanál informoval, že ruský prezident Vladimir Putin pred takmer piatimi rokmi udelil vyznamenanie jednému z dvoch mužov zadržaných pre podozrenie z vraždy ruského opozičného politika Borisa Nemcova.

Televízia sa pri tomto svojom tvrdení odvolával na oznámenie tlačovej služby predsedu vlády Čečenskej republiky z 19. októbra 2010, podľa ktorého Putin udelil Rad odvahy aj seržantovi Zaurovi Dadajevovi.

Dadajev bol podľa ruských médií posledných asi desať rokov príslušníkom pluku Sever, ktoré patrí pod ministerstvo vnútra Čečenskej republiky. Príslušníkov tohto motorizovaného pluku zvyknú volať aj "kadyrovci", keďže je pomenovaný po Achmetovi Kadyrovovi - zavraždenom otcovi súčasného čečenského prezidenta.

Dadajev na ministerstve zastával pomerne vysoké funkcie a v poslednom čase býval v kasárňach. Gubašev bol podľa tohto zdroja zamestnaný ako ochrankár v jednom z hypermarketov v Moskovskej oblasti. Gubašev i jeho tiež zadržaný brat Šagid žili v Moskve.

Kadyrov: Zaur bol hlboko veriaci

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov vyhlásil, že Zaur Dadajev bol hlboko veriaci a šokovali ho karikatúry vo francúzskom satirickom týždenníku Charlie Hebdo. Ruskí vyšetrovatelia pripúšťajú aj hypotézu, že Nemcova mohli zastreliť islamistickí militanti v pomste za jeho obranu karikatúr v Charlie Hebdo.

"Všetci, čo poznajú Zaura, vedia, že je hlboko veriaci, ako aj to, že - ako všetci moslimovia - bol šokovaný aktivitami Charlie Hebdo a výrokmi na podporu vydávania karikatúr," uviedol Kadyrov, ktorý potvrdil, že Dadajev bol príslušníkom čečenskej polície a bol vyznamenaný za svoje hrdinstvo.

Kadyrov dnes podľa agentúry RIA Novosti nariadil tajomníkovi čečenskej Rady bezpečnosti, aby prešetril, za akých okolností bol z ozbrojených zložiek ministerstva vnútra kaukazskej republiky prepustený Zaur Dadajev, ktorý je jedným z dvoch obvinených z Nemcovovej vraždy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok