Mexická polícia zadržala vodcu brutálneho drogového kartelu Zetas

ČTK
4.3.2015 19:02

Štyridsaťjedenročný Omar Trevino Morales bol hľadaný v súvislosti s pašovaním narkotík a ďalšími zločinmi. O jeho zadržaní informovali mexické bezpečnostné zložky.

Mexická polícia zadržala vodcu brutálneho drogového kartelu Zetas
(SITA/AP)

Nahradil brata

Trevino bol dolapený okolo štvrtej hodiny rannej miestneho času počas rozsiahlej akcie mexickej federálnej polície armády v meste Monterrey v severovýchodnom štátu Nuevo León.

Do čela skupiny Zetas sa dostal potom, čo bol zadržaný jeho brat Miguel Angel.

zetas.jpg

Na fotografii je Miguel Angel Trevino Morales po jeho zatknutí v Mexiku.

Za jeho dolapenie vypísali odmenu

V Mexiku bol hladany pre nelegálne držanie zbraní patriacich armáde, za informácie vedúce k jeho dolapeniu vypísali úrady odmenu 30 miliónov pesos.

Spojené štáty naň vydali zatykač pre pašovanie kokaínu do Ameriky. Omar Trevino Morales, nazývaný aj ako "Z-42", má údajne na svedomí aj vraždy a únosy.

Podpaľačský útok v kasíne

Kartel Zetas vznikol v roku 2010 osamostatnením od zločineckej organizácie Golfo, ktorú založili bývalí elitní mexickí vojaci po svojej dezercii od armády. Gang je považovaný za jeden z najbrutálnejších v krajine.

Medzi jeho často uplatňované praktiky patrilo aj rezanie hláv jeho obetiam.

Medzi vôbec najkrvavejšie zločiny pripisované Zetas patrí podpaľačský útok v kasíne v Monterrey, v ktorom v roku 2011 zahynulo 52 ľudí. V tomto istom meste o rok neskôr našla polícia 49 tiel bez hláv, patriacich obetiam toho istého kartelu.

Zetas na ústupe

Podľa mexických medií sa však postavenie Zetas po smrti niekdajšieho vodcu Heriberta Lazcana a následnom zadržaní Trevinovho brata, začalo oslabovať. Koniec druhého z rodu Trevinovcov úpadok ešte posilní.

V rukách polície skončil aj Servando Gomez

Mexické úrady po vlaňajšom zavraždení 40 študentov pritvrdili boj proti organizovanému zločinu, čo viedlo aj k nedávnemu zadržaniu niekoľkých ďalších drogových bosov.

Trevinovo dolapenie je druhým významným úspechom polície v priebehu 5 dní. Minulý týždeň skončil v rukách polície najhľadanejší muž Mexika Servando Gomez.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok