Egypt pomstí hromadné zabitie 21 Egypťanov v Líbyi, tvrdí prezident Sisí

TASR
16.2.2015 00:39

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí dnes vyhlásil, že Egypt si vyhradzuje právo reagovať ako uzná za vhodné na sťatie 21 Egypťanov militantmi Islamského štátu v susednej Líbyi. Sísí vyhlásil týždeň štátneho smútku a zvolal krízové zasadnutie národnej bezpečnostnej rady, oznámila štátna televízia.

Egypt pomstí hromadné zabitie 21 Egypťanov v Líbyi, tvrdí prezident Sisí
SITA/AP

Egyptský prezident podľa agentúry Reuters ďalej varoval, že Káhira si vyberie "nevyhnutné prostriedky a čas, aby pomstila trestuhodné zabitie" svojich občanov.

Hovoril v televízii niekoľko hodín na to, ako Islamský štát zverejnil video, ktoré údajne ukazuje sťatie 21 egyptských kresťanov na pláži v Líbyi.

Päťminútový videozáznam sa v nedeľu večer objavil na twitterovom účte internetovej stránky, podporujúcej IS. Vidno na ňom skupinu mužov v oranžových kombinézach kráčajúcich po pláži, pričom každého z nich sprevádza maskovaný militant oblečený v čiernom. Po tom, ako jeden z militantov ozbrojených nožom krátko prehovoril po anglicky na kameru, muži v oranžovom odeve museli pokľaknúť a ich "sprievodcovia" im všetkým súčasne zoťali hlavu, uviedla agentúra AP.

Tvorcovia videa sa predstavili ako členovia takzvanej Tripoliskej provincie Islamského štátu (IS). Militanti, ktorí prisahali vernosť IS, zadržiavali skupinu 21 koptských kresťanov z Egypta od ich únosu, ku ktorému došlo začiatkom januára v meste Syrta v strednej Líbyi.

"Ľudia kríža, nasledovníci nepriateľskej egyptskej cirkvi," hlásala popiska k videu, ktorého autenticitu nebolo možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok