Víťazom 91. ročníka MMM Keňan Chepkwony

TA3 TASR
5.10.2014 11:36

Víťazom 91. ročníka Medzinárodného maratónu mieru (MMM) sa v nedeľu v Košiciach stal Keňan Gilbert Kiptoo Chepkwony časom 2:08:26 h a získal aj prémiu 10.000 eur. Druhé miesto si vybojoval jeho krajan Dominic Kangor Kimwetich, tretí dobehol Etiópčan Afewerk Mesfin Woldetensae.

Víťazom 91. ročníka MMM Keňan Chepkwony
SITA

Od štartu udávali tempo na trati už tradične kenskí a etiópski bežci, ktorí na meraných kilometroch bežali približne podľa stanoveného plánu a na dvanástom kilometri dosiahli čas na úrovni 36:49 min. V polovici trate - na obrátke mali čas 1:04:20 a naďalej udržiavali šancu na pokorenie traťového rekordu. V takmer ideálnom počasí sa od tridsiateho kilometra dostal na čelo Keňan Chepkwony, no bežal úplne sám. Napokon traťový rekord nezdolal (2:07:01), no v Košiciach zaknihoval už svoj druhý triumf, keďže v metropole východu zvíťazil i v roku 2010 (2:08:33). "Dnešné víťazstvo bolo pre mňa ťažšie, pretože som bežal sám a nemal ma kto motivovať. Som však rád, že som zvíťazil, bolo i dobré počasie," konštatoval víťaz pretekov.

Najlepší zo Slovákov Boris Csiba dobehol do cieľa na 11. mieste a zároveň sa stal víťazom majstrovstiev Slovenska v maratónskom behu časom 2:29:03. "Hovorí sa, že beh je individuálny šport a človek si to na trati oddrie sám. Ja som však príkladom toho, že to tak nie je. Bol tu so mnou celý tím, ktorého členovia boli rozložení po celej trati a neustále ma informovali kde je Imro Pástor. Dobehol som ho asi polkilometra pred cieľom," povedal Csiba.

Medzi ženami dominovala Keňanka Lydia Jerotich Ruttová, ktorá sa podobne ako jej víťazný krajan odpútala od zvyšku štartového poľa a do cieľa dobehla osamotená v čase 2:28:48 h (prémia 6.000 eur) a vytvorila druhý najlepší ženský čas košického podujatia. Po nej do cieľa dorazilo duo Etiópčaniek Lemelem Berha Yachemová a Halima Hassen Berisová. "Cítim sa spokojne, bežalo sa mi veľmi dobre, počasie bolo ideálne a aj organizácia na trati bola na dobrej úrovni. Teší ma, čo sa mi podarilo," konštatovala Ruttová.

Najlepšia zo slovenských žien bola Ingrid Petnuchová, ktorá si na košickej maratónskej trati vybojovala 4. priečku. Zároveň sa stala majsterkou Slovenska v maratónskom behu. "V takej atmosfére, aká bola najmä v cieli sa nedalo bežať pomaly. Na to, čo som mala natrénované, som takýto čas očakávala. Chcela som zabehnúť pod tri hodiny a som rada, že sa mi to podarilo. V auguste som mal tréningovú pauzu a chýbali mi ubehnuté kilometre," uviedla Petnuchová, ktorá obhájila prvenstvo na MSR z predchádzajúceho ročníka.

Triumf na polmaratónskej trati zaknihoval Jozef Urban (1:07:45), ktorý potvrdil svoju účasť v Košiciach na poslednú chvíľu. "Tímový kolega Tibor Sahajda dostal krízu na siedmom kilometri a odvtedy som bežal sám. Veril som, že by mohol padnúť osobák, ale na pätnástom kilometri sa mi vytvoril pľuzgier na nohe. V závere som nemohol zrýchliť, no napriek tomu som sa snažil pridať pre ľudí. Počas pretekov som nemal krízu," prezradil Urban.

Na rovnakej vzdialenosti sa po siedmy raz tešila slovenská reprezentantka Katarína Berešová, ktorá dosiahla svoj najlepší čas (1:13:26) na košickom polmaratóne a zároveň prekonala svoje osobné maximum, ktoré malo hodnotu 1:13:32. "Verila som, že to bude na osobák, do devätnásteho kilometra som sa držala s Keňankami. Pred dvadsiatym som to zrýchlila, išla som do toho s tým, že ak sa mi dobre pôjde, tak skúsim pokoriť svoje maximum. Som rada, že to vyšlo. Myslím si, že dnešnú úlohu som splnila na jednotku s hviezdičkou," zamyslela sa Berešová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok