Na Ukrajine sa začali veľké vojenské cvičenia NATO

SITA
15.9.2014 17:01

Pod vedením USA sa na Ukrajine začali veľké vojenské cvičenia NATO. Manévre s názvom Rapid Trident (Rýchly trojzubec) odštartovali v pondelok ráno pri západnom meste Javorov pri Ľvove a potrvajú jedenásť dní, informuje spravodajská stanica BBC.

Na Ukrajine sa začali veľké vojenské cvičenia NATO
SITA/AP

Zúčastňuje sa na nich asi 1 300 vojakov z 15 krajín vrátane niektorých bývalých sovietskych republík. Rusko skritizovalo prítomnosť vojakov Severoatlantickej aliancie na Ukrajine ako provokáciu, podľa USA však boli cvičenia naplánované už pred začiatkom tamojšej krízy. Manévre sa konajú každoročne, tentoraz sa však na nich zúčastňuje aj približne 200 amerických vojakov. Ide o prvú prítomnosť amerických pozemných síl na Ukrajine od začiatku konfliktu armády s proruskými separatistami. Manévre nemajú zahŕňať ostrú streľbu. Trénovať sa bude hliadkovanie ako aj metódy zneškodňovania výbušných zariadení.

Rusko odmieta zapojenie svojich síl do konfliktu na Ukrajine. NATO však tvrdí, že na východe krajiny operuje stále asi tisícka ťažko ozbrojených ruských vojakov a pri hraniciach ich je rozmiestnených ďalších 20 000.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok