Šefčovič vybojoval v Európskej komisii dopravu a vesmír

TASR TA3 SITA
10.9.2014 13:12

Slovenský zástupca v Európskej komisii Maroš Šefčovič získal v budúcej exekutíve EÚ ekonomicky zaujímavý rezort.

Šefčovič vybojoval v Európskej komisii dopravu a vesmír
SITA

Ako sa dnes podarilo zistiť TASR, Šefčovič bude v najbližších piatich rokoch zodpovedať v únii za rezort dopravy, kde vďaka novej organizačnej štruktúre bude mať na starosti aj vesmírnu agendu, ktorá doteraz patrila pod komisára pre podnikanie.

Novozvolený predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker by to mal oficiálne potvrdiť na tlačovej konferencii o rozdelení portfólií v komisii, ktorá sa bude konať dnes na poludnie.

Ako v pondelok naznačil šéf Junckerovho kabinetu Martin Selmayr, v zložení novej komisie budú aj "prekvapenia". Za jedno z nich možno považovať aj tento rezort pre Slovensko, pretože v bruselských kuloároch sa v posledných dňoch šepkalo skôr o rezorte pre rozvoj, prípadne susedskú politiku než o doprave.

Doprava a vesmír boli skôr spájané s Českou republikou a jej novou eurokomisárkou Věrou Jourovou.

Rezort dopravy je považovaný za silný post v exekutíve EÚ. V rozpočte na roky 2014-2020 je naň vyčlenených 40 miliárd eur. Rozvoj a modernizácia dopravnej infraštruktúry patrí medzi hlavné priority únie a zahŕňa mnoho nadnárodných projektov vrátane horizontálneho programu Connecting Europe Facility (nástroj na prepojenie v Európe).
Vďaka novej organizačnej štruktúre, ktorú zaviedol Juncker, by pod rezort dopravy mala patriť aj časť politiky EÚ zameraná na vesmírnu agendu. Sem patria vesmírne programy Galileo a Copernicus.

Zatiaľ ešte nie sú známe detaily o tom, ktorá časť prejde z rezortu pre podnikanie na rezort dopravy, to ukážu až najbližšie dni a týždne. Presun vesmírnej agendy na rezort dopravy však jednoznačne dá väčšiu váhu portfóliu, ktorému bude šéfovať slovenský eurokomisár.

Šefčovič, ktorý sa v budúcej komisii stane služobne najdlhšie slúžiacim komisárom, preberá rezort po estónskom komisárovi Siimovi Kallasovi, pred ním však za posledných 20 rokov oblasť dopravy v EÚ mali na starosti iba veľké krajiny únie - Španielsko, Británia, Francúzsko a Taliansko.

Šefčovič považuje dopravu za silný rezort

„Doprava je jedno z najsilnejších portfólií, pretože pokrýva oblasť celej infraštruktúry. Zamestnáva viac ako desať miliónov Európanov. Všetky najväčšie dopravné priemysly sú spojené s týmto portfóliom. Rovnako aj výška rozpočtu,“ povedal. Podľa neho predseda Európskej komisie Jean-Claud Juncker zmenil doterajší koncept organizácie Európskej komisie, keď po novom budú jej podpredsedovia zodpovední za horizontálnu koordináciu bez konkrétneho portfólia. „Práve v tomto kontexte som rád, že mi predseda EK dáva možnosť prejsť od všeobecnej agendy zameranej skôr na vnútorný chod Komisie a komunikáciu s ostatnými inštitúciami k oblasti, ktorá je konkrétna a má reálny prínos pre európskych občanov,“ uviedol s tým, že podobnú stratégiu zvolili napr. aj kolegovia – komisári z Nemecka a Francúzska, ktorým bola podobne ako aj jemu ponúknutá funkcia podpredsedu-koordinátora, bez konkrétneho portfólia.

Podľa Šefčoviča o získaní portfólia pre dopravu rozhodlo viacero faktorov. „Prvý, že od začiatku som jasne deklaroval záujem o silné ekonomické portfólio,“ uviedol s tým, že od začiatku leta prebiehali zložité rokovania. Dostal aj otázku, či chce pokračovať ako podpredseda komisie. „Chcel som ísť do oblasti, ktorá má dopad na každodenný život ľudí,“ povedal. Podľa Šefčoviča rozhodol tiež vzťah s predsedom komisie, s ktorým sa poznajú z rokovaní o vstupe do eurozóny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok