Klaus: Ukrajina je umelo vytvorený štát

TASR
9.9.2014 23:07

Bývalý český prezident Václav Klaus dnes povedal, že Západ "drcol" do Ukrajiny a Rusku nezostalo nič iné, ako reagovať. To, čo sa v súčasnosti vo východoeurópskej krajine odohráva, je nešťastná občianska vojna, napísal server iDNES.cz.

Klaus: Ukrajina je umelo vytvorený štát
ČTK

Klaus popísal Ukrajinu ako umelo vytvorený štát. Časti krajiny podľa neho patrili pred rokom 1945 Rusku, Poľsku, Československu a predtým Rakúsku-Uhorsku. Ukrajine podľa bývalého českého prezidenta chýba historické spojivo, ktoré by ju držalo pokope.

"Do tejto veľmi krehkej a zraniteľnej krajiny drcnúť, myslím v prenesenom zmysle slova, z ktorejkoľvek strany, zo severu, z juhu, z východu či západu znamená, že tá krajina končí. Ja myslím, že Rusko to nebolo. Rusko robí vynútené ťahy," citoval Klausa server iDNES.cz.

Tým, kto do Ukrajiny drcol, bol podľa neho Západ. "Drcala západná Európa, Amerika a niektorí naši bojovníci dnes ešte stále proti komunizmu, ako je pán Schwarzenberg a podobní. Tí drcali. Chodili sa postaviť na Majdan, na demonštrácie. To nemohlo dopadnúť dobre," povedal Klaus.

To, čo sa v súčasnosti na Ukrajine deje, je podľa Klausa občianska vojna, nie rusko-ukrajinský konflikt, ako tvrdia médiá. "Tie lži, ktoré sa okolo toho nakopili a dnes a denne sa opakujú v médiách, západoeurópskych a amerických, pre mňa sú nešťastím, hrôzou," povedal Klaus.


Riešením podľa neho nie sú sankcie. "Tie ani v minulosti nič nevyriešili," vysvetľoval bývalý prezident s odkazom  na desiatky rokov sankcií voči Kube alebo podobné opatrenia proti Iránu. Situáciu môže podľa Klausa zlepšiť len trpezlivé vyjednávanie, napísal server iDNES.cz

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok