Nová forma zriadenia Maďarska nebude mať podľa Orbána liberálny charakter

TASR
26.7.2014 18:59

Základom novej formy zriadenia Maďarska bude štát založený na práci, ktorého charakter nie je liberálny, vyhlásil dnes v rumunskom Baile Tusnad na 25. letnej univerzite Maďarov predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Nová forma zriadenia Maďarska nebude mať podľa Orbána liberálny charakter
SITA

Podľa agentúry MTI premiér povedal, že vo svete v súčasnosti prebieha súťaž v tom, kto vytvorí štát, ktorý povedie národ k úspechu.

"Svet sa dnes pokúša pochopiť systémy, ktoré nie sú západné, nie sú liberálne, možno nie sú ani demokraciami, napriek tomu sú úspešné. Hviezdami analýz sú Singapúr, Čína, India, Rusko, či Turecko," povedal Orbán.

"Pokúšame sa nájsť spôsob zorganizovania spoločnosti, ktorý je odtrhnutý od dogiem a ideológií západnej Európy, pokúšame sa vytvoriť nový maďarský štát, ktorý by bol schopný naše spoločenstvo pripraviť na to, aby sme boli v horizonte nadchádzajúcich desaťročí konkurencieschopní v celosvetovom meradle," dodal predseda vlády.

Podľa jeho slov je potrebné vzdať sa v zriadení spoločnosti liberálnych princípov a spôsobov. Predchádzajúci liberálny maďarský štát neochránil spoločenský majetok, nezaväzoval vlády, aby uznali, že zahraniční Maďari sú súčasťou maďarského národa, neochránil štát pred zadlžením a rodiny pred "daňovým otroctvom".

"Občania od vedenia krajiny očakávajú, že vytvorí nové zriadenie. Po období liberalizmu by to mal byť štát založený na práci, ktorý si bude ctiť kresťanstvo, slobodu, ľudské práva a bude konkurencieschopný," podotkol.

Orbán vyjadril názor, že vytvoreniu takejto formy štátu bráni svojská maďarská občianska spoločnosť, v ktorej sú činní politickí aktivisti platení zo zahraničia, ktorí sa snažia prostredníctvom občianskych organizácií presadzovať zahraničné záujmy. "Preto je veľmi správne, že v parlamente začal fungovať výbor, ktorý priebežne sleduje, eviduje a zverejňuje zahraničné aktivity na získanie vplyvu v Maďarsku," dodal predseda maďarskej vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok