Košiciam príde od vlády finančná pomoc dvadsať miliónov eur

SITA
9.7.2014 12:46

Návratnú finančnú pomoc vo výške 20 miliónov eur mestu Košice schválila dnes vláda s lehotou splatnosti desať rokov. Ako vyplýva z materiálu predloženého vláde, mesto chce použiť peniaze predovšetkým na súvislé opravy miestnych komunikácií vrátane chodníkov, pričom rozsiahlejšie opravy komunikácií sa uskutočnili naposledy v rokoch 2005 až 2008.

Košiciam príde od vlády finančná pomoc dvadsať miliónov eur
SITA

Tohto roku by sa mali urobiť opravy za 2,35 milióna eur, opravy chodníkov za 500 000 eur. V rokoch 2015 až 2016 sa majú opraviť komunikácie za 10,7 milióna eur. Mesto chce na tieto účely použiť osem miliónov eur z návratnej finančnej pomoci. Súvislé opravy a rekonštrukcie komunikácií by na dlhý čas vyriešili kvalitu cestnej siete so zárukou minimálne na 10 rokov.

V rámci dopravnej siete je v meste najvážnejšou položkou mestská hromadná doprava, ktorú obhospodaruje DPMK, a.s. ako 100 % dcérska spoločnosť mesta. Mesto má tri zložky MHD – autobusy, električky a trolejbusy. Najmenej dobudovaná je trolejbusová doprava so zastaraným vozovým parkom a obrovskou investičnou náročnosťou, preto sa mesto rozhodlo prednostne riešiť autobusovú a električkovú dopravu. DPMK v rámci projektového financovania z eurofondov v súčasnosti dokončuje nákup 122 autobusov a päť elektrobusov, čo je viac ako 50 % obnova vozového parku. Zároveň prostredníctvom eurofondov kupuje 28 nových električiek. Mesto z eurofondov musí riešiť aj havarijný stav električkových tratí. V súčasnosti ide o realizáciu 1. etapy integrovanej koľajovej dopravy v objeme 40 mil. eur a modernizáciu vybraných uzlov električkových tratí za 20 mil. eur. Zároveň sa rozbieha projektová príprava komplexnej modernizácie električkových tratí a výstavba vozového depa. Na všetky tieto veľké rozvojové akcie, ktoré zmodernizujú a odstránia havarijný stav tratí a vozového parku, sú potrebné v rámci päťpercentného spolufinancovania veľké finančné zdroje, ktoré sú nad rámec bežných investičných možností mesta. V tejto súvislosti sa navrhuje poskytnúť z pôžičky štyri milióny eur.

Ďalšou prioritou je výstavba nového futbalového štadióna ako multifunkčného centra slúžiaceho všetkým Košičanom a širokému okoliu. Na území mesta Košice v súčasnosti nie je futbalový štadión, ktorý by spĺňal kritériá extraligy a konania medzinárodných futbalových zápasov. Výstavba športového zariadenia celomestského významu by vytvorila podmienky pre rozvoj športu na území mesta a aj podporu mládežníckeho športu. Zároveň by išlo o multifunkčné využitie zariadenia na kultúrne a spoločenské podujatia. Okrem štyroch miliónov eur zo Slovenského futbalového zväzu mesto potrebuje finančnú pomoc minimálne osem mil. eur, aby bola reálna realizácia tohto projektu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok