Irán zastavil výrobu vysokoobohateného uránu

SITA TA3
20.1.2014 10:38

Irán tak plní novembrovú dohodu so skupinou svetových mocností, ktorá má platiť od pondelka najbližších šesť mesiacov. Sporné obohacovanie uránu na 20 percent štiepneho izotopu Irán zastavil dopoludnia miestneho času (do 9:30 SEČ).

Podľa vyhlásenia šéfa Iránskej organizácie pre atómovú energiu Alího Akbara Sálehího, ktoré priniesla oficiálna Tlačová agentúra islamskej republiky (IRNA), mali do uvedeného termínu odstaviť "dve kaskády v Natanze a štyri vo Fordó, čo znamená, že výroba 20-percentného uránu je prakticky zastavená". Irán tak plní novembrovú dohodu so skupinou svetových mocností, ktorá má platiť od pondelka najbližších šesť mesiacov.

Ešte v sobotu pricestovali do krajiny jadroví inšpektori OSN, aby na obmedzovanie jadrového programu dohliadali. Hlavným predmetom dohody je práve výroba vysokoobohateného uránu vyvolávajúca obavy z využitia na zbrojné účely, ktorej sa Irán vzdá výmenou za čiastočné zrušenie sankcií zo strany Západu vrátane uvoľnenia 4,2 miliardy dolárov (3,1 mld. eur) v zmrazených aktívach. Irán môže pokračovať v obohacovaní uránu na maximálne päť percent štiepneho izotopu, podľa Sálehího však zásoby materiálu obohateného na 20 percent vystačia "najbližšie štyri alebo päť rokov". Islamská republika sa naďalej odmieta vzdať práva na využívanie jadrovej energie a popiera, že by sa usiloval o získanie jadrovej zbrane, ako tvrdí znepriatelený Izrael.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok