Väznené členky Pussy Riot spĺňajú podmienky pripravovanej amnestie

TASR TA3
10.12.2013 10:31

Väznené členky ruskej feministicko-protestnej skupiny Pussy Riot Nadežda Tolokonnikovová a Maria Aľochinová by mali mať nárok na omilostenie na základe pripravovanej prezidentskej amnestie pri príležitosti 20. výročia prijatia ruskej ústavy.

Väznené členky Pussy Riot spĺňajú podmienky pripravovanej amnestie
SITA

Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti s tým, že to vyplýva zo znenia podmienok na udelenie milosti zverejnených na internetovej stránke Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu, ktorá o návrhu začala dnes rokovať.

Amnestia by sa podľa zverejnených podmienok mala vzťahovať na osoby, ktoré sú vo výkone trestu prvýkrát, a to za nenásilné trestné činy. Nemôžu byť pritom odsúdené na viac ako päť rokov väzenia.
Zároveň sa v texte osobitne spomína uprednostnenie žien, ktoré sú matkami detí do sedem rokov, čo sa vzťahuje aj Tolokonnikovú i Aľochinovú. Obe vlani v auguste odsúdili na dva roky väzenia za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou. Verdikt bol reakciou za ich protestné vystúpenie proti prezidentovi Putinovi v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa.

Ďalšiu z odsúdených členiek Pussy Riot Jekaterinu Samucevičovú prepustili vlani z väzenia na odvolanie, avšak súdy odmietli niekoľko podobných žiadostí Tolokonnikovovej a Aľochinovej, ktorým sa tresty skončia začiatkom marca.


Hlavný ombudsman pre dodržiavanie ľudských práv v Rusku Vladimir Lukin povedal, že amnestia by sa mala týkať okolo 22,000 osôb.


Navrhovaná amnestia však zároveň vylučuje omilostenie osôb, ktoré "zámerne porušili podmienky väzby", pričom však tieto podmienky nie sú podľa RIA Novosti príliš jednoznačné.


Dmitrij Vjatkin, podpredseda ústavnoprávneho výboru Štátnej dumy, konštatoval, že každý prípad budú posudzovať individuálne. "Sú ľudia, ktorí nemusia súhlasiť s omilostením, ak sa napríklad považujú za nevinných," povedal Vjatkin.

Odvolaním Pussy Riot sa bude znova zaoberať  mestský súd v Moskve

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok