Ukrajinský parlament nedôveru vláde nevyslovil

TA3 TASR SITA
3.12.2013 07:04

Ukrajinská vláda premiéra Mykolu Azarova prežila v parlamente hlasovanie o nedôvere, ktoré iniciovala opozícia. Poslanci vládnej Strany regiónov, ktorá dominuje parlamentu, sa hlasovania zdržali.

Za vyslovenie nedôvery tak hlasovalo 186 poslancov, pričom na jeho schválenie bolo potrebných 226 hlasov. Azarov ešte pred hlasovaním prisľúbil uskutočniť personálne zmeny vo svojej vláde a ospravedlnil sa za brutálny zásah poriadkových síl proti demonštrantom na Námestí nezávislosti v Kyjeve, ktorý si v noci na sobotu vyžiadal desiatky zranených. "Vyvodím prísne dôsledky zo toho, čo sa stalo a vo vláde urobím vážne zmeny," vyhlásil premiér.

Kličko žiada, aby sa vláda zodpovedala za rozohnanie demonštrácie

Líder ukrajinskej opozičnej strany UDAR Vitalij Kličko dnes vystúpil so žiadosťou, aby sa vedenie ministerstva vnútra zodpovedalo za rozohnanie sobotňajšej demonštrácie v Kyjeve, ako aj za zbitie viacerých novinárov.

"Azarovova vláda musí niesť zodpovednosť za krv preliatu na euromajdane," vyhlásil Kličko v súvislosti s rozohnaním sobotňajšej demonštrácie a mítingom, ktorý sa konal minulú nedeľu v centre Kyjeva za účasti tisícov ľudí a vyústil do obsadenia budovy kyjevskej radnice demonštrantami.

Pre opozičné demonštrácie sa vžilo pomenovanie "majdan" či "euromajdan", ktorým obyvatelia Kyjeva označujú Námestie nezávislosti. To bolo v roku 2004 po zmanipulovaných prezidentských voľbách hlavným dejiskom demonštrácií počas Oranžovej revolúcie, ktorou sa na Ukrajine k moci dostala súčasná opozícia.

Podľa najnovších informácií ministerstva vnútra v pouličných potýčkach za prvé dva decembrové dni utrpelo zranenia 190 demonštrantov a 140 policajtov. Rezort súčasne poprel informácie, že jeden z policajtov zraneniu podľahol.

Premiér sa ospravedlnil za brutálny zásah polície

Ukrajinský premiér Mykola Azarov sa v utorok ospravedlnil za brutálny zásah poriadkových síl proti demonštrantom na Námestí nezávislosti v Kyjeve, ktorý si v noci na sobotu vyžiadal desiatky zranených. Premiér ospravedlnenie vyslovil pred poslancami parlamentu, ktorí rokujú o opozičnom návrhu vysloviť nedôveru vláde. "V mene našej vlády sa chcem ospravedlniť za konanie bezpečnostných síl na Námestí nezávislosti," vyhlásil Azarov. Pred budovou parlamentu sa v čase jeho mimoriadneho zasadnutia zišli tisíce ľudí požadujúcich rezignáciu premiéra aj prezidenta Viktora Janukovyča pre odklon Ukrajiny od Európskej únie. Rozhodnutie vlády nepodpísať kľúčové dohody z EÚ viedlo minulý týždeň k najmasovejším demonštráciám od oranžovej revolúcie v roku 2004.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok