Boeing varoval aerolínie pred námrazami na motoroch

TASR
24.11.2013 13:17

Americký výrobca lietadiel Boeing upozornil letecké spoločnosti na celom svete, ktoré vlastnia nové stroje 747-8 a 787 Dreamliner s motormi od spoločnosti General Electric (GE), aby sa pri lete vo veľkých výškach vyhýbali búrkovým mrakom, ktoré môžu obsahovať ľadové kryštály. Hrozí totiž, že sa im na motoroch bude tvoriť námraza. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Boeing varoval aerolínie pred námrazami na motoroch
SITA

Boeing sa rozhodol vydať toto varovanie potom, ako ľadové kryštály v určitej výške znížili výkon motorov. Tieto lietadlá vlastní 15 leteckých spoločností, vrátane United Airlines, Japan Airlines, Lufthansy a Air India.

Boeing im odporučil, aby udržovali vzdialenosť 50 námorných míľ alebo 92 kilometrov od búrkových mrakov, ktoré obsahujú ľadové kryštály.

Japan Airlines sa po tomto varovaní rozhodli stiahnuť svoje Dreamlinery z dvoch medzinárodných liniek medzi Tokiom a Nai Dillí a tiež na linke Tokio-Singapur a nahradí ich inými strojmi.

GE a Boeing pracujú na úprave softvéru pre systém kontroly motorov, ktorá ako dúfajú, tieto problémy odstráni. Obe firmy zdôraznili, že všetky lietadlá, ktoré tento problém zaznamenali, vždy bezpečne pristáli.

Obrovské lietadlá Boeing Dreamliner mali začiatkom roka problémy s prehrievaním batérií. Letecké spoločnosti na celom svete stiahli tieto stroje na niekoľko mesiacov z prevádzky, kým výrobca batérie nezlepšil a vybavil ich novým systémom ochrany pred vznietením.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok